Foto: LETA
Leģenda (un Valentīna Kokaļa liecības tiesā) vēsta, ka Rūdolfu Meroni, kurš nu jau piecus gadus pārrauga Ventspils mēram Aivaram Lembergam arestēto mantu, uz Latviju "atvedis" Cīrihes viesnīcas portjē, norādot Ventspils uzņēmējiem ceļu līdz advokāta birojam. Sarunā ar portālu "Delfi" Šveices advokāts smejas, ka tagad, atskatoties uz piedzīvoto peripetijās ap Ventspils kariem, labprāt nosistu portjē, kurš viņu ievilcis šais cīņās, taču nopietnā tonī piebilst – negrasās padoties un centīsies nosargāt uzticētos uzņēmumus no izzagšanas.

Jūsu iepazīšanās ar Ventspils uzņēmējiem 90.gados bija nejauša, viņiem jūsu biroju norādījis kādas Cīrihes viesnīcas portjē.

Pareizi, pareizi! Viņi 1994.gadā bija apmetušies viesnīcā "Eden au Lac". Pašā sākumā es pats viņus pat nesatiku, viņi satikās ar manu asistentu. Bet atkal, šis temats, ko tieši viņi no mani vēlējās, to es ar jums nevaru apspriest, šis temats ir juridisks noslēpums.

Jā, bet tagad, atskatoties uz aizejošo gadu notikumiem, esat šim portjē pateicīgs vai nožēlojat pazīšanos?

(Smejas) Tas ir ļoti labs jautājums! Bija dažādi laika posmi, bija laika posmi, kad es biju pateicīgs, man bija labas attiecības ar daudziem cilvēkiem. Bet atkal, es nevēlos saukt konkrētus vārdus, bet ar daudziem no viņiem man bija kopīgas intereses, mēs devāmies kopā slēpot. Diemžēl šīs attiecības pēdējos gados, kā lai to labāk raksturo, kļuva sarežģītas.

Ar Lembergu ģimeni attiecības sarežģījās nedaudz agrāk. Atkal, tāpēc, ka viņi vēlējās darīt lietas, kuras es neuzskatīju par likumīgām. Diemžēl arī attiecības ar pārējiem [uzņēmējiem] kļuva ļoti sarežģītas apmēram 2008., 2009.gadā.

Jūs noteikti zināt, ka kopš 2007.gada beigām man ir īpaša loma, esmu arestētās mantas glabātājs. Šo pienākumu es saprotu tā, ka esmu sargsuns, kas skatās, lai neviens nezagtu. Diemžēl esmu atklājis, ka zagšana ir lieta, kas visiem patīk.

Pirms liecībām tiesā nejutāt spiedienu, draudus no apsūdzēto puses? Piemēram, tiesas sēdē Lembergs Jums aizliedza liecināt par Jums zināmo.

Vai viņš man ir kaut ko lūdzis? Nē! Bet atkal, es domāju, ka es nedrīkstu runāt par apsūdzībām, jo prokuratūrā esmu apliecinājis, ka par to nesniegšu intervijas. Es nedrīkstu to [solījumu] pārkāpt.

Bet kā Jūs komentējat to, ka pārējie uzņēmēji saka, ka caur prokuratūru esat ticis pie uzņēmuma un izsaimniekojat tā mantu?

Kāpēc es neļauju viņiem zagt? Tāpēc, ka esmu sargsuns! Esmu iecelts uzmanīt naudu. Nekad neesmu pieņēmis lēmumus, kas nebūtu uzņēmuma interesēs. Kā interesēs gan lai es to darītu? Es tikai situ pa viņu rokām un saku: "Beidziet zagt!"

2009.gadā man bija saruna ar [Olafu] Berķi [red.piezīme - kurš saskaņā ar "Lursoft" datiem šobrīd ir Ventspils stividorkompānijas "Ventbunkers" padomes priekšsēdētājs], un es viņam teicu, ka man nepatīk tas, ko viņi dara. "Bet mēs esam īpašnieki," viņš man atbildēja. Es teicu, ka man tas nerūp! Kontrolpaketes turētāji neļauj zagt naudu, un viņi to ienīst!

Pamēģiniet iejusties viņu ādā! Berķis vienmēr ir vadījis "Ventbunkeru", tagad ieradies tas stulbais šveicietis (smejas) un saka: "Beidziet zagt!". Kāpēc lai viņi beigtu darīt to, ko darīja gadiem? Viņiem tas nav pieņemams.

Vai valsts apsūdzības uzturētāji ir apmierināti ar Jūsu darbu, glabājot arestēto mantu?

Es ceru, ka viņi ir pateicīgi par manu darbu, ka esmu sargsuns naudai. Bet pateicības vēstules saņēmis neesmu (smejas). Taču esmu centies, daru visu, kas ir manos spēkos, lai nosargātu mantu.

Vai neesat domājis atteikties no šī pienākuma?

  

Varbūt kādu dienu man nāksies to darīt, Dievs vien zin'. Bet es neesmu no tiem cilvēkiem, kas vienkārši padodas.

Kad Lemberga lieta būs iztiesāta, kā tad Jūs rīkosieties, vai atdosiet viņa pārvaldībā nodotos uzņēmumus?

Tas ir atkarīgs no rezultāta. Ja Lemberga kungs uzvarēs, tad es uzņēmumus atdošu viņam kā īpašniekam. Ja viņš zaudēs, tad, protams, būs apelācijas tiesas, bet tad [beigās] es uzņēmumus atdošu Latvijas valstij.

Tāpēc, atgriežoties pie Jūsu pirmā jautājuma, vai esmu priecīgs [par nejaušo iepazīšanos ar Ventspils uzņēmējiem], varu teikt - nē! Es labprāt nogalinātu šo mērgli (smejas), kurš atveda pie manis šos čaļus (smejas).

Vai šis portjē joprojām šai hotelī strādā?

Jā, viņš joprojām tur strādā un es domāju, ka viņš nezina, ko ir savārījis (smejas). Domāju, ka viņš tādu notikumu neatceras, viņš nezina, ko ir izdarījis. Es gan sen tur neesmu bijis, jo mans birojs tagad atrodas citā vietā, bet vienreiz es pārbaudīju, vai viņš tur vēl strādā.

Nē, bet bija arī labi laiku, draudzīgas attiecības. Nedomāju, ka pārspīlēšu, sakot, ka Ansis Sormulis [red.piezīme - Ventspils uzņēmējs, kurš kopā ar Lembergu ir apsūdzēts krimināllietā, kuru iztiesā Rīgas apgabaltiesa] bija viens no maniem labākajiem draugiem.

  

Vai Jums ar kādu no Ventspils uzņēmējiem ir saglabājušās draudzīgas attiecības? Jā, tiesā redzēju, ka draudzīgi sasveicinājāties ar Sormuli.

Viņš ir cēlis pret mani apsūdzības, sūdzējis mani tiesā, bet vienalga bija man labs draugs. Tāpēc tagad ir skumji, ļoti skumji, ka viena cilvēka dēļ ir izjukusi draudzība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!