Foto: LETA

Disciplinārlieta Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktora vietniekam Mārtiņam Šicam ierosināta vairāk tādēļ, ka viņš publiskoja arī Zolitūdes traģēdijā cietušo personu datus un diagnozes, pastāstīja NMPD direktors Armands Ploriņš.

"Disciplinārlietu ierosināja vairāk par dzīvi esošajiem Zolitūdes traģēdijā cietušajiem, kuru personas kodus un diagnozes publiskoja," pirmdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē, kas sasaukta Zolitūdes traģēdijas dēļ, sacīja Ploriņš.

Veselības ministrijas valsts sekretāre Liene Cipule uzsvēra, ka valsts likumi neaizliedz publicēt nelaimēs bojā gājušo sarakstu. "Likumi nekādā veidā to neregulē. Šāda veida informācijas publiskošana ir pasaules prakse," viņa teica.

Savukārt Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane vērsa deputātu uzmanību uz to, ka ir noteikta kārtība, kādā informācija par bojā gājušajiem tiek nodota sabiedrībai.

"Tuvinieki šādu informāciju uzzina normālā kārtībā, nevis no radio. Informācija informatīvajā telpā var nonākt vien pēc tam, kad tuvinieki ir atpazinuši cilvēku mirstīgās atliekas. Bet līdz tam publiskot šādu informācija nav korekti, ētiski, tā nav pasaules prakse," pārliecību pauda Pētersone-Godmane.

Viņa arī paskaidroja, ka neviens nevienu brīdi nebija plānojis datus nepubliskot.

Saistībā ar sākto dienesta pārbaudi Šics no amata ir atstādināts. Viņš atzīst, ka katastrofas upuru vārdus nodevis Latvijas Juristu biedrības veidotajam mirušo personu informācijas portālam "Nekropole.lv", tomēr norāda, ka rīkojies pareizi, informēdams sabiedrību.

Lai noskaidrotu visus notikušā apstākļus, ar NMPD direktora rīkojumu izveidota izmeklēšanas komisija, kurai jānoskaidro notikušā apstākļi un vainīgās personas. Atkarībā no komisijas atklātā nepieciešamības gadījumā NMPD vērsīsies arī tiesībsargājošajās institūcijās.

Premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") iepriekš pauda, ka, visticamāk, Šicam nekādas bargas sankcijas netiks piemērotas.

Jau ziņots, ka 21.novembrī lielveikalā "Maxima" iegruva jumta konstrukcija, traģēdijā gāja bojā 54 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!