Foto: DELFI Aculiecinieks
"Meierovica biedrības par progresīvām pārmaiņām" organizētā diskusija par varas un sabiedrības attiecībām piektdien bija sapulcējusi nedaudz vairāk par 20 Jelgavas un tās novada iedzīvotājiem.

Meierovica biedrības valdes priekšsēdētājs Tālis Linkaits klātesošos informēja par pašu biedrību un šādu reģionālu diskusiju nolūku veicināt pilsonisko aktivitāti.

Diskusijā piedalījās un uzstājās arī Jelgavas novada aktīvists Kārlis Rimša, kurš, apšaubot pašvaldības darba ētiku, piedalījās parakstu vākšanā par Jelgavas novada domes atkāpšanos, kuru vada priekšsēdētājs Ziedonis Caune (ZZS). Rimša diskusijā pauda noskaņojumu, ka iedzīvotāji joprojām jūtas bezcerīgi varas priekšā, jo arī viņam nācies izjust birokrātiskas represijas, taču daudzās aktivitātes un ap 1200 parakstu savākšana, viņaprāt, neko neesot devušas.

Rimša pastāstīja, ka, tiekoties Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā Rīgā, ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) bija apņēmies atbraukt uz tikšanos ar Jelgavas novada iedzīvotājiem, taču visi iepriekš apspriestie termiņi esot iztecējuši, bet ministra palīdzes turpinot aizbildināties ar viņa aizņemtību, un uz solīto tikšanos ministrs joprojām nav ieradies.

Politologs un Latvijas Universitātes pasniedzējs Ivars Ījabs klātesošos informēja par nepieciešamību aktīvāk sabiedrībai līdzdarboties politiskajos procesos, īpaši uzsverot nevalstisko organizāciju lomu.

Pilsoņiem jākļūst aktīvākiem, jāiesaistās procesos un jāpiedalās atgriezeniskās saites veidošanā, prasot atbildību no politiķiem, akcentēja Ījabs. Viņš arī aktīvi diskutēja par dažādām problēmām.

Nevalstisko organizāciju lielākās problēmas ir vāja līdzdalība, kompetences trūkums, nepietiekams finansējums un etniskā dalījuma īpatnības, pauda Ījabs.

Diskusijas gaitā tajā ieradās arī Saeimas deputāts Uģis Rotbergs ("V"), kurš informēja, ka Saeima noraidīja "Vienotības" frakcijas deputātu sagatavotos grozījumus Saeimas kārtības rullī, kas paredzēja ieviest kolektīvo iesniegumu Saeimai, tāpat Saeima noraidīja grozījumus likumā "Par pašvaldībām", kuros "Vienotības" frakcijas deputāti Lolita Čigāne, Rasma Kārkliņa, Ingmārs Čaklais, Aleksejs Loskutovs, Andris Buiķis un Atis Lejiņš rosināja dot iespēju iedzīvotājiem referendumā atlaist pašvaldību, kas iedzīvotājus vedināja paust neapmierinātību, piekrītot Rimšam, ka daudzi centieni ir bezcerīgi.

Rotbergs aicināja cilvēkus aktīvi studēt deputātu darbus, piemēram, Saeimas mājaslapā apskatot, kas un par vai pret ko ir balsojis kādā likumprojektā. "Nav nepieciešams klausīties priekšvēlēšanu runās, labāk iepazīties ar deputātu rīcību un tad to izvērtēt," ieteica Rotbergs, piebilstot, ka viņš nebalotēsies Zemgales apgabalā, tāpēc viņa uzruna neesot balsu zvejošana.

Pasākumu kā klausītāja apmeklēja arī Jelgavas Sabiedrības integrācijas pārvaldes vadītāja un Latvijas Zemnieku savienības Zemgales reģiona koordinatore Rita Vectirāne.

Linkaits diskusiju vērtēja kā vāji apmeklētu, taču tas neesot pārsteigums un atspoguļojot biedrības pausto par sabiedrības neuzticību. Salīdzinot ar politiķu tikšanās pasākumiem, šī diskusija pat bija labi apmeklēta, jo ar deputātiem tiekas vēl mazāk cilvēku, pauda "Meierovica biedrības" valdes priekšsēdētājs.

Kā ziņots, Jelgavā šodien kafejnīcas "Silva" konferenču zālē "Meierovica biedrība par progresīvām pārmaiņām" organizēja Zemgales pilsoniskās sabiedrības un politiķu diskusiju par varas un sabiedrības attiecībām.

"Meierovica biedrība par progresīvām pārmaiņām" ir dibināta 2010.gada martā ar mērķi mobilizēt sabiedrību progresīvām pārmaiņām Latvijas valsts attīstībā, veicināt sabiedrības līdzdarbību, atvērtu politiku, kā arī izstrādāt priekšlikumus dažādu jomu politiku uzlabošanai, piedāvāt risinājumus, veicināt to ieviešanu.

Starp biedrības dibinātājiem ir uzņēmēji, diplomāti, politiķi, radošās inteliģences pārstāvji, kas piedalījās 2007.gada rudenī notikušajā "Lietussargu revolūcijā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!