Foto: LETA
Divos pussagruvušās mājas dzīvokļos Mālpilī atgriezušies iemītnieki, pastāstīja Mālpils novada domes priekšsēdētājs Andrejs Lielmežs ("Vienoti Mālpilij").

Kaut arī mājokļos patlaban nav atjaunota elektrības padeve, kopumā seši dzīvokļi ir apdzīvojami jau tagad un iemītnieki tajos varētu atgriezties - atliek vien ielikt jaunus logus, sacīja Lielmežs.

Jau ziņots, ka pirms nedēļas, naktī uz 16.oktobri, Mālpils novada Upmalās nogranda sprādziens, kurā sagruva trīsstāvu ķieģeļu dzīvojamās mājas daļa, pilnībā sagraujot sešus no 18 dzīvokļiem un izdzēšot piecu cilvēku dzīvības.

Mālpiliešiem, kuri palikuši bez pajumtes un kuriem nav draugu vai radu, pie kuriem pārcelties, pašvaldība nodrošinājusi iespēju bez maksas dzīvot Mālpils Profesionālās vidusskolas dienesta viesnīcā. Vairāki iemītnieki gan no viesnīcas ir bijuši spiesti aiziet projām iekšējās kārtības noteikumu pārkāpumu dēļ, atzina Lielmežs. Tomēr pašvaldība turpina sekot cietušo iedzīvotāju gaitām un meklē iespējas tiem palīdzēt.

Jau ziņots, ka novada dome ārkārtas sēdē pieņēma lēmumu veikt sprādzienā bojātās ēkas tehnisko ekspertīzi. Ja slēdziens būs pozitīvs, pašvaldība pasūtīs ēkas atjaunošanas tehnisko projektu, pēc kura tiks sastādīta atjaunošanas izmaksu tāme. "Redzēsim, cik tas maksā, un tikai tad būs iedzīvotāju kopsapulce, kurā lems par risinājumiem, kas uz ko ir gatavs," teica Lielmežs.

Trešdien, 26.oktobrī, Mālpils novada domes sēdē tiks formulēta prasība nodrošināt valsts atbalstu mājas atjaunošanā saskaņā ar likumu par palīdzības sniegšanu dzīvokļu jautājuma risināšanā. Lielmežs gan uzsvēra, ka pagaidām vēl pāragri spriest, kāds un cik liels atbalsts būs nepieciešams, jo ne pašvaldība, ne valsts nevar pieņemt lēmumu, kamēr nav zināmas konkrētas summas.

"Katrā ziņā nodrošināsim to, lai valsts zina, ka Mālpils novada dome lūgs palīdzību, lai valsts šos līdzekļus varētu plānot. Pagaidām pat orientējoši nevaru pateikt izmaksas - to apjoms būs zināms pēc tehniskā projekta tāmes," skaidroja pašvaldības vadītājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!