Tukuma pilsētas domes komunālo jautājumu komitejas sēdē tika izskatīts SIA “Reta ltv” piedāvājums Lauktehnikas mikrorajonā būvēt koģenerācijas staciju, kas tiktu darbināta ar koksnes atkritumiem, šķeldu, kārkliem un cita veida biomasu.
Kā vēsta informācija firmas iesniegtajā pieteikumā, tehnoloģiskais process paredz biomasas pārgāzēšanu gāzģeneratorā, iegūstot kokgāzi, kura darbina gāzdizeļdzinēju.

Šāda stacija ir labvēlīga videi, jo nerada piesārņojumu, līdz ar to minētais objekts var atrasties gan ražošanas zonā, gan dzīvojamo māju mikrorajona teritorijā.

Firma “Reta ltv” ir apņēmusies veikt projektēšanas, būvniecības un montāžas darbus par saviem līdzekļiem, līdz ar to koģenerācijas stacija būtu firmas īpašums, savukārt saražoto siltumenerģiju, kuras apjomu noteiks pēc skaitītāja, pārdos siltumtīklu uzņēmumam. Firmas piedāvātā cena, kas atbilst sabiedrisko pakalpojumu regulatora apstiprinātai maksai siltumeneģijas lietotājiem, par saražoto Gkal būtu 11 lati, savukārt, rēķinot megavatstundās - vidēji 9,6 latu par megavatstundu.

Salīdzinājumam - siltumražošanas tarifs Lauktehnikā šajā apkures sezonā ir 20,70 latu par megavatstundu, pilsētas centrālajā daļā - 21,65 Ls/MW, savukārt Jauntukumā - 16.21 Ls par megavatstundu.

Lai izveidotu minēto objektu, būtu nepieciešama 1000 kvadrātmetru teritorija un līgums par siltuma ražošanu un realizāciju ar termiņu ne mazāku par desmit gadiem.

Pirms pāris gadiem piedāvājumu būvēt Tukumā koģenerācijas staciju izteica kāda Spānijas firma, taču aktīvie uzņēmēji pazuda, tā arī netiekot līdz darīšanai.

Pēc informācijas laikrakstā “Dienas Bizness”, ar kūdru apkurinātas koģenerācijas stacijas izbūve plānota Sedā, savukārt Cēsis koģenerācijas stacija jau darbojas un apstiprinātais siltuma ražošanas tarifs ir 14,25 lati par megavatstundu (bez PVN). Kas attiecas uz firmas “Reta ltv” piedāvājumu, tas pieņemts zināšanai, savukārt domes nodaļām uzdots izstrādāt tālākās darbības plānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!