Foto: Europa.eu

Svētdien, 5.oktobrī, dienu pirms Valda Dombrovska Eiropas Komisijas (EK) viceprezidenta "eksāmena" un iztaujāšanas Eiropas Parlamentā (EP), prestižais laikraksts "The Wall Street Jorunal" glaimojoši dēvēja Latvijas ekspremjeru par budžeta un fiskālo vanagu. Pirmdien, 6.oktobrī, lielajā "darba intervijā", sociāldemokrātu bloks centās Dombrovska spējas apšaubīt, apsūdzot pārlieku lielā taupības politikas aizstāvībā. Portāls "Delfi" par Dombrovska iztaujāšanu ziņo reportāžā no Briseles.

Trīs stundu garajā pratināšanā ekspremjeram nācās atbildēt gan par sociālo nevienlīdzību Latvijā, gan to, vai viņš šādu netaisnību pieļaus arī Eiropas līmenī. Atbildes Dombrovskis sniedza ierastajā nosvērtībā, skaidrojot, ka visai Eiropai vienas ekonomikas zāles piemērot nevar. Atbildes topošais ekspremjers sniedza latviešu, angļu un vācu valodās.

Dombrovskis savās atbildēs vairākkārt minēja Latvijas ekonomikas veiksmes stāsta piemēru, pieminot, ka Latvija eirozonas krīzes laikā bija ar mieru pievienoties vienotajai Eiropas valūtai, tādējādi pierādot gan lojalitāti eiro klubam, gan parādot eiro izdzīvošanas perspektīvu.

Krietni problemātiskāk ekspremjeram klājās ar jautājumiem par varas un kompetenču sadali ar ekonomikas, nodokļu un muitas politikas komisāra amata kandidātu Pjēru Moskovisī no Francijas. Dombrovskis nespēja skaidri atbildēt, kurš no abiem politiķiem turpmāk pārstāves eirozonu ārpus eiro kluba valstīm.

"Sagaidāms, ka Dombrovski intervijā diezgan smagi ar jautājumiem apbērs sociāldemokrāti. Diez vai viņi apšauba Dombrovska kompetenci, drīzāk ir jautājums par sociāldemokrātu nesaskaņām ar Eiropas tautas partiju (ETP), kuru pārstāv Dombrovskis," neilgi pirms Dombrovska uzstāšanās Briselē "Delfi" informēja ETP pārstāvis, kurš vēlējās palikt anonīms.

Savukārt, kā pirms Dombrovska uzstāšanās prognozēja Latvijas EP deputāts Krišjānis Kariņš, ņemot vērā Dombrovska piederību ietekmīgajai ETP grupai, kā arī viceprezidenta amata nozīmīgumu, ekspremjera apstiprināšanai prestižajā amatā nevajadzēt sagādāt problēmas.

Kopumā Dombrovskim trīs stundas nācās atbildēt uz 45 jautājumiem, pēc šī eksāmena 24 stundu laikā Ekonomikas un monetāro lietu un Nodarbinātības un sociālo lietu komitejas sagatavos vēstuli, kurā tiks sniegts vērtējums topošā viceprezidenta sniegumam.

Minētie 45 jautājumi ir gan tikai formālais skaits, jo faktiski teju katrs no deputātiem savu jautājumu centās sadalīt vairākās daļās, novēroja "Delfi".

Jāatgādina, ka pirmo reizi, Eiropas Savienības dalībvalstīm nominējot EK prezidenta amata kandidātu, bija jāņem vērā EP vēlēšanu rezultāti, tāpēc par EK prezidentu tika virzīts uzvarējušās Eiropas Tautas partijas pārstāvis Junkers.

Līdz šim noklausīšanos izturējusi lielāka daļa no komisāriem, kuri interviju laikā saņēmuši arī gana nepatīkamus jautājumus. Iztaujāšanas beigsies otrdien. Plānots, ka EP par jauno EK komisāru sastāvu balsos 22.oktobrī plenārsesijā Strasbūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!