Foto: F64

Nākamajā gadā plānoto 440 miljonu eiro Eiropas Savienības (ES) lauksaimniecības budžeta pieaugumu nedrīkst pārdalīt citiem mērķiem, bet gan jānovirza atbalstam lauksaimniecībai nozarēs, kas ir visvairāk cietušas Krievijas embargo dēļ, pirmdien, 10.novembrī, Briselē plānotajā ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomē norādīs zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Saskaņā ar prognozēm 2015.gadā ES budžeta ieņēmumi no lauksaimniecības nozares varētu palielināties par 440 miljoniem eiro. Patlaban, gatavojoties ES 2015.gada budžeta pieņemšanai, vairāki ES komisāri jau ir rosinājuši šos līdzekļus novirzīt citām, ar lauksaimniecību nesaistītām nozarēm.

"Latvija iebilst pret ieceri atdot šos ieņēmumus citām nozarēm. Šie papildu līdzekļi noteikti ir jāatstāj kopējās lauksaimniecības politikas budžetā un jāizmanto atbalstam lauksaimniecībai tajās nozarēs, kas ir visvairāk cietušas pēc Krievijas sankcijām," sanāksmē norādīs Dūklavs.

Kā ziņots, šogad ES sācis darboties īpašs finanšu disciplīnas instruments, kas tiek veidots no visu ES dalībvalstu lauksaimnieku iemaksām, tādējādi katru gadu izveidojot apmēram 400 miljonu eiro lielu krīzes fonda rezervi.

Septembrī vizītes laikā Rīgā toreizējais ES lauksaimniecības un lauku attīstības komisārs Dačans Čološs norādīja, ka kompensācijas par zaudējumiem piensaimniekiem saistībā ar Krievijas embargo būs pieejamas jau līdz gada beigām.

Tikmēr Latvijas valdība šonedēļ lēmusi par 7 993 480 miljonu eiro piešķiršanu piensaimniecības nozarei ciltsdarba un augstvērtīgu ganāmpulku saglabāšanai, bet viens no atbalsta veidiem, kas jau ir izmaksāts, ir seši miljoni eiro ciltsdarbam.

Kā ziņots, Krievija 7.augustā noteikusi pilnīgu embargo lielākajai daļai pārtikas produktu, kas tiek importēti no Eiropas Savienības, ASV un citām rietumvalstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Maskavu. Krievijas embargo attiecas uz liellopu gaļu, cūkgaļu, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieru, pienu un piena produktiem. Šajā sarakstā pagaidām nav iekļautas šprotes, zivju un gaļas konservi, kā arī alkohols un saldējums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!