Ogrē ūdens piesārņojumu izraisījis bojājums SIA "KP tehnoloģijas" iekārtās, informēja Valsts vides dienesta (VVD) Preses dienestā.
Pamatojoties uz vides speciālistu paveikto, skaidrojot nodarītā kaitējuma videi iemeslus un apjomu, konstatēts, ka avārijas dēļ ir bojāts SIA "KP tehnoloģijas" apsaimniekošanā esošā kolektora viens posms un tādējādi ražotnēs "Ogres trikotāža", "Aurora Baltica" un "Ogres jarns" radušies notekūdeņi neattīrīti nokļuva atklātā vidē.

Gruntsūdeņiem pārvietojoties, piesārņojums nokļuva apkārtējo māju iedzīvotāju dzeramā ūdens akās.

VVD speciālisti ir veikuši atkārtotas dzeramā ūdens paraugu analīzes, kas liecina, ka piesārņojums dzeramā ūdens akās identificējas ar uzņēmumos lietotajiem krāsas pigmentiem. Tika veikti arī monitoringa urbumi, lai noskaidrotu gruntsūdeņu plūsmu un aptvertu iespējamo piesārņojuma areālu.

Sanāksmē, kuru ceturtdien vadīja VVD ģenerāldirektors Vilis Avotiņš, tika lemts par turpmākajiem VVD speciālistu uzdevumiem, lai iespēju robežās precizētu vidē nonākušo notekūdeņu apjomu, kā arī pret vainīgo uzņēmumu ierosinātu administratīvo lietu.

Kā informēja Ogres novada domes Preses dienesta vadītājs Nikolajs Sapožņikovs, vakar trikotāžas kombināta ražotņu apkaimē SIA "Vides konsultāciju biroja" speciālisti veica kontrolurbumus gruntī, kā arī ar speciālu aparatūru atrada bojājumu notekūdeņu kanalizācijas trasē - teritorijā pie pašreizējās viesnīcas ēkas. Tūlīt pēc noplūdes konstatēšanas šis trases atzars tika nobloķēts un pašlaik netiek lietots.

"Ogres novada dome ir ieinteresēta pēc iespējas ātrāk novērst piesārņojuma radītās sekas un nodrošināt iedzīvotājus ar kvalitatīvu dzeramo un sadzīves vajadzībām lietojamo ūdeni. Diemžēl šobrīd nav iespējams pateikt, cik ilgs laiks paies līdz brīdim, kad ūdens no akām būs lietojams. Joprojām iedzīvotāji ir brīdināti, ka ūdenī uzturā lietot nedrīkst," teica Sapožņikovs.

Ceturtdien operatīvajā apspriedē pie domes priekšsēdētāja Edvīna Bartkeviča nolemts organizēt ūdens izsūknēšanu no pārējām piesārņotajām akām. Pēc tam, kad būs veikta vairākkārtēja katras akas izsūknēšana, atkal tiks paņemti ūdens paraugi analīžu veikšanai.

Aku izsūknēšanas darbus - speciālās tehnikas nodrošināšanu un katras akas izsūknēšanas kontroli, kā arī samaksu par tehnikas izmantošanu - nodrošinās "KP tehnoloģijas", kurai pieder bijušā trikotāžas kombināta notekūdeņu trases un attīrīšanas iekārtas.

Kamēr no akām nevarēs lietot ūdeni, tā piegādi, tāpat kā līdz šim, cisternās turpinās nodrošināt Ogres novada pašvaldības aģentūra "Mālkalne" un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests.

Jau ziņots, ka Ogres novada domē tika nolemts sākt ūdens izsūknēšanu no akām, vispirms izsūknējot aku Baldones ielā 6, kur ūdens ir vizuāli vispiesārņotākais.

Šo aku ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta tehniku izsūknēja 4.martā, ūdeni cisternās nogādājot uz attīrīšanas iekārtām. 5.martā, kad ūdens akā atkal būs pieplūdis, atkārtoti ņēma ūdens paraugus analīžu veikšanai.

Ogrē, Baldones ielas, Mazās ielas un tai paralēlā Rīgas ielas posma dzīvojamo māju grodu akās 27.februārī parādījās ūdens, kas bija piesārņots ar zilu krāsu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!