Foto: stock.xchng
Nereti labs garastāvoklis ir cilvēka veiksmes panākumu atslēga. Tāpēc par to vajadzētu īpaši parūpēties un ne vienmēr garastāvokli uzlabot ar konjaku, rumu, gadu desmitiem izturētu glāzi vīna... Jāatceras, ka, lai izdalītos prieka hormons un smadzenes atbilstoši funkcionētu, ļoti svarīgi uzņemt pietiekamu daudzumu vitamīnu un citas organismam nepieciešamas vielas tieši ar pārtiku.

Lai izvairītos no depresijas, uzlabotu atmiņu un garīgā darba veicējiem noteikti nepieciešams uzņemt omega-3 taukskābes un īpaši tās, kas ir treknajās jūras zivīs (lasis, skumbrija, tuncis, siļķe). Šo jūras produktu ieteicams lietot trīs reizes nedēļā.

Savā ēdienkartē pietiekamā daudzumā jāiekļauj B grupas vitamīni (B6, B12, folijskābe). Vitamīns B6 ir spinātos, paprikā, ķiplokos, tuncī, ziedkāpostos, kabačos, banānos u.c. Vitamīns B12 - dzīvnieku valsts produktos. Folāti - zaļās krāsas dārzeņos.

Tādi ziemas dārzeņi kā Savojas kāposti, kāļi, Briseles kāposti vai kacenkāposti sniegs bagātīgu vitamīnu devu, kā arī daudz kalcija, kālija, nātrija un dzelzs. Piemēram, viena porcija kacenkāpostu dāvās trīskāršu dienā nepieciešamo C vitamīna devu, divkāršu dienā nepieciešamo beta karotīna devu un pusi dienā nepieciešamās folijskābes.

Laba garastāvokļa nodrošinājumam nepieciešams regulāri saņemt pietiekamu olbaltumvielu daudzumu. Kā liecina pētījumi, pēc olbaltumu bagātas maltītes, smadzenēs izdalās neirotransmiters noradrenalīns, kas palielina koncentrēšanās spējas un maigi stimulē smadzeņu darbību.

Foto: stock.xchng
Serotonīnu ("laimes hormonu") smadzenēm nodrošina tītara un vistas gaļa, zivs, pupas, olas, liesa gaļa, piena produkti ar pazeminātu tauku saturu, kas turklāt neļauj uzkrāties taukiem. Vislabāk tos ēst kopā ar produktiem, kas satur cieti, piemēram, brūnajiem rīsiem, jo tie paātrina olbaltumu darbību.

Arī ogļhidrāti palīdz mazināt stresu, jo tie stimulē serotonīna veidošanos smadzenēs. Taču uzturā jāvairās lietot ar glikozi bagātus ogļhidrātus un tādus, kas ātri uzsūcas, piemēram, saldus dzērienus, smalkmaizītes un baltmaizi. Ātrā uzsūkšanās izraisa insulīna pieplūdumu, ceļas cukura līmenis asinīs un virsnieru dziedzeris sāk pastiprināti izdalīt kortizolu. Tas savukārt izraisa kāri pēc saldumiem un straujas garastāvokļa maiņas.

Foto: stock.xchng
Turpretī ogļhidrāti, kas atrodas pupās, brūnajos rīsos un pilngraudu produktos, asinīs uzsūcas lēnāk, tādēļ cukura līmenis paliek nemainīgs. Lai stabilizētu garastāvokli, regulētu cukura līmeni asinīs, ieteicams ēst biežāk, nelielām porcijām (5-6 reizes dienā), nevis vienreiz dienā apēst, piemēram, trīs apjomīgas porcijas.

Neaizmirsti ēdienkartē iekļaut arī atsevišķus svaigus dārzeņus, augļus un ogas. Piemēram, saldā paprika izdala vielas, ko mēdz saukt arī par laimes hormoniem. Zemenes (gan meža, gan dārza) atbrīvo prātu no negatīvām emocijām.

Savukārt banāni satur īpašas vielas, kas uz cilvēka smadzenēm raida signālu: Tu esi laimīgs! Tie paaugstina imunitāti un mazina stresu. Turklāt cilvēka organismam dienā nepieciešami 300 mg magnija, kas mazina uzbudinātību un nodrošina labu miegu. Šādu daudzumu magnija satur divi vidēji lieli banāni. Bet, ja organisms banānus pieņemt atsakās, tos var aizstāt ar riekstiem, pupām vai salātu lapām. Arī kaut vai viens apelsīns vai greipfrūts uzlabos noskaņojumu un radīs mundrumu un dos spēku.

Aukstais laiks nes līdzi arī pastiprinātu tieksmi pret saldumiem, jo ķermenī esošo nervu impulsu raidītāju serotonīnu (kas sniedz jums labsajūtu un atslābinājumu) ietekmē saules gaisma. Bet tā koncentrācija ziemā samazinās, līdzi paņemot arī labo garastāvokli.

Tomēr jāatceras, ka šokolāde un produkti, kas satur daudz cukura, krasi palielina cukura līmeni asinīs, kam seko straujš tā kritums, kas izraisa vēl lielāku kāri pēc saldumiem. Tādēļ šokolāde īslaicīgi uzlabo labsajūtu, taču pēc brīža tu jau esi izsalkusi un bez enerģijas. Protams, ja vien spēj sevi "turēt grožos", kvalitatīva tumšā šokolāde nelielos daudzumos palīdzēs izdalīties garastāvokli uzlabojošajam hormonam (dopamīnam, serotonīnam).
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!