Pēc eiro ieviešanas Igaunijā šā gada sākumā igauņi biežāk sākuši apmeklēt Valkas veikalus. Paši kaimiņvalsts iedzīvotāji šādu rīcību skaidro ar cenām, kas līdz ar eiro ieviešanu Igaunijā esot palielinājušās, aģentūra LETA noskaidroja, aptaujājot veikalus Valkā.

Kā pastāstīja Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inguna Medne, salīdzinājumā ar pagājušo gadu igauņi šajā gadā Valkas veikalos manāmi biežāk. Īpaši tas jūtams tirgotavā "Walk", kas ir lielākais veikals Valkas apkārtnē, kurā tiek piedāvātas arī dažādas saimniecības preces mājai un dārzam.

Daļa vietējo veikalu jau pielāgojušies un cenas mēdz norādīt arī eiro. Igauņi apmeklē arī Valkas tirgu, tomēr ne visās tirdzniecības vietās var norēķināties ar eiro, tādēļ iepirkšanās tirgū ir apgrūtināta. Veikalos kaimiņzemes iedzīvotāji norēķinās ar maksājumu kartēm.

Savstarpējās privātās sarunās arī igauņi, kas strādā Valkā, atzinuši, ka pēc eiro ieviešanas cenas Igaunijā ir cēlušās.

Kā aģentūra LETA noskaidroja veikalā "Mego", kas atrodas Valkā, Ausekļa ielā, igauņu pircēju skaits ir palielinājies. Visejošākā prece ir pārtika, piektdienās un sestdienās vairāk tiekot pirkts arī alkohols. Igauņi pērkot arī sadzīves ķīmiju un citas saimniecībā nepieciešamas preces.

Arī veikalā "Maxima", kas atrodas Valkā, Raiņa ielā, aģentūra LETA guva apstiprinājumu, ka pircēju skaits no Igaunijas ir jūtami palielinājies, jo pēc eiro ieviešanas cenas Igaunijā augušas.

Ir pircēji no Igaunijas, kuri uz veikalu dodas ar kalkulatoru, rēķina cenas un pērk to, kas Latvijā lētāks. Daļa pircēju pērk visu, kas nepieciešams, un īpaši nešķiro.

Kā noskaidroja aģentūra LETA, daļa Valkas iedzīvotāju Igaunijā vairs neiepērkas, tomēr citi joprojām brauc iepirkties uz Valgu un kā iemeslu min preču atšķirību un daudzveidību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!