Foto: Reuters/Scanpix

Jautājumā par obligātajām imigrantu kvotām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vidū nav konsensa, ceturtdien paziņoja Eiropadomes prezidents Donalds Tusks.

Ja obligātā kvotu sistēma netiks ieviesta, dalībvalstīm, kas iebilst pret šo ideju, ir jānāk klajā ar reālistiskiem brīvprātīgiem piedāvājumiem, lai atrisinātu pieaugošā imigrantu skaita radītās problēmas, viņš sacīja.

"Šodien dalībvalstu vidū nav konsensa par obligātajām imigrantu kvotām," atklājot ES līderu samitu, sacīja Tusks.

"Brīvprātīgā shēma nevar būt attaisnojums, lai nedarītu neko. Es varu saprast tos, kas vēlas šo brīvprātīgo mehānismu, bet viņi būs uzticības cienīgi vienīgi tad, ja viņi par precīzu un būtisku apņemšanos paziņos, vēlākais, līdz jūlija beigām," viņš norādīja.

"Solidaritāte bez upuriem ir liekulība. Tagad mums nav vajadzīgas tukšas solidaritātes deklarācijas, tikai darbi un skaitļi," sacīja Tusks.

Konsensa panākšanai imigrantu jautājumā būs vajadzīgs laiks, bet ES ir jārīkojas tagad, uzsvēra Eiropadomes prezidents.

"Pirmkārt, mums ir jāaptur nelegālā imigrācija, un tai ir jābūt mūsu prioritātei," viņš sacīja. "Šodien es sagaidu, ka līderi paudīs spēcīgu vēstījumu. Visiem tiem, kas nav leģitīmi patvēruma meklētāji, nebūs nekādu garantiju, ka viņi varēs palikt Eiropā."

Samita paziņojuma projektā, ar kuru iepazinusies ziņu aģentūra AFP, obligātās kvotas nav pieminētas, bet ES līderi aicināti pieņemt Komisijas izmitināšanas priekšlikumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!