Foto: Pixabay
Eiropas Parlaments (EP) trešdien, 12.novembrī, ārkārtas debatēs ar Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāju Žanu-Klodu Junkeru apspriedusi nesen atklātībā nonākušo informāciju, ka vairākas starptautiskās korporācijas ar Luksemburgas valdību slepeni vienojušās par īpašiem nodokļu atvieglojumiem, portālu „Delfi” informēja EP Informācijas biroja Latvijā vadītāja Marta Rībele.

Debatēs bijušais Luksemburgas premjers Junkers uzsvēra, ka Vaducā pieņemtie lēmumi par nodokļu apjomu nav bijuši pretlikumīgi, tomēr pieļāva, ka “Luksemburgā, kā arī citās ES dalībvalstīs, zināmā mērā notikusi nodokļu apiešana”. Viņš skaidroja, ka tas notiekot “visur Eiropā, jo ES nodokļu sistēmas nav pietiekami saskaņotas”. Junkers arī paziņoja, ka Eiropas komisārs Moskoviči gatavošot priekšlikumu programmai par automātisku apmainīšanos ar informāciju par dalībvalstīs noteikto nodokļu apmēru.

Savukārt Eiropas Tautas partijas grupas priekšsēdētājs Manfrēds Vēbers (Vācija) pauda pārliecību, ka Junkers spēs atrisināt pašreizējās problēmas, piebilstot, ka “tā nav vis Eiropas Savienības, bet gan dalībvalstu kļūda, jo tās nav ieguldījušas pietiekamas pūles, lai saskaņotu uzņēmumu ieņēmumu nodokļa bāzi. Mums jānodrošina informācijas apmaiņa par dalībvalstu nolēmumiem nodokļu jomā, kā arī saskaņotas nodokļu bāzes”, viņš teica.

Arī Sociālistu un demokrātu grupas priekšsēdētājs Džanni Pitella (Itālija) uzsvēra, ka “viņš saprot iedzīvotāju sašutumu par lielajiem uzņēmumiem, kas nemaksā gūtās peļņas nodokli. Izvairīšanās no nodokļu maksāšanas ir visā pasaulē izplatīta parādība, un lielākais negods ir tas, ka tas pat nav nelikumīgi. Tāpēc likums ir jāmaina”.

Pitella nāca klajā ar trim ierosinājumiem: pirmkārt, skaidri definēt “nodokļu oāzes”, otrkārt, nopietnāk sodīt pārkāpējus un, treškārt, pieprasīt nodokļu pārskatus katrai dalībvalstij.

Keja Svinbērna no Eiropas Konservatīvajiem un Reformistiem aicināja veikt pasākumus pret agresīvu izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, un uzsvēra vajadzību pēc globālas ziņošanas sistēmas par katrā valstī spēkā esošajiem nodokļiem. Viņa arī uzsvēra, ka Eiropas Parlamentam vajadzētu sagaidīt komisāra Vestagera uzsāktās izmeklēšanas rezultātus, pirms izdarīt secinājumus.

Liberāļu un Demokrātu (ALDE) grupas priekšsēdētājs Gijs Verhofstads (Beļģija) norādīja, ka EK izmeklēšana jāpabeidz līdz gada beigām, un tā jāveic ne tikai par trim valstīm, bet gan par nodokļu apiešanas problēmu kopumā. Viņš ieteica izveidot īpašas izmeklēšanas komisijas Eiropas Parlamentā un aicināja arī citas politiskās grupas atbalstīt viņa ierosinājumu.

"Šis ir vēl viens gadījums, kas pierāda, ka mums vajadzīgs “vairāk Eiropas” – lai izveidotu kopīgu nodokļu atbilstības bāzi un konverģences kodeksu, jo nav zināms, kādā līmenī jāveic saskaņošana”, viņš teica.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!