Foto: Europa.eu

Trešdienas rītā Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājs Žans Klods Junkers Eiropas Parlamentu (EP) pirmo reizi iepazīstinājis ar plānu veikt 315 miljardu eiro vērtus ieguldījumus nodarbinātībā un izaugsmē, tādējādi cenšoties mazināt bezdarbu Eiropas Savienībā (ES), liecina EP publiskā informācija.

Plānotajiem ieguldījumiem vajadzētu stimulēt izaugsmi un mazināt bezdarbu ES, veicinot publiskā un privātā sektora partnerības, palielinot Eiropas Investīciju bankas (EIB) aizdevumu izsniegšanas jaudu un ieguldījumus dalībvalstu infrastruktūrā un vienotā tirgus izveides pabeigšanā.

Saskaņā ar Junkera piedāvāto plānu aptuveni 16 miljardi eiro tiks iegūti no pašreizējiem ES līdzekļiem, bet vēl piecus miljardus sniegs EIB. Savukārt, izmantojot šo finansējumu, EK plāno piesaistīt prāvāko atlikušo summu – aptuveni 295 miljardu eiro – no privātā sektora.

Junkera piedāvātajam plānam vēl nepieciešams dalībvalstu un EP akcepts. Paredzēts, ka tas varētu stāties spēkā nākamā gada vidū.

Kā skaidroja ministru prezidente Laimdota Straujuma (V ), investīciju plāns, piemēram, ļaus par zemiem kredītprocentiem Latvijas zemniekiem aizņemties līdzekļus EIB.

"Valstis ir lūgtas sagatavot provizorisko projektu sarakstu ar publiskiem un privātiem projektiem. Latvijā daži projekti jau ir iesniegti, tomēr aicinu šo iespēju izmantot arī citas valsts iestādes un privātos uzņēmumus," skaidrojusi Ministru prezidente.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!