Foto: DELFI
Eiropas Komisija (EK) ar Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu piekrišanu paziņojusi, ka uz diviem telesakaru tirgiem vairs nav jāattiecina ES regulējums un ka vēl divu citu tirgu definīcijas ir jāpārveido, lai atspoguļotu tirgus un tehnoloģijas attīstību.

Kā liecina EK paziņojums, liberalizēts tiek mazumtirdzniecības tirgus piekļuvei fiksētajiem telefonsakariem, kā arī fiksēto savienojumu uzsākšanas vairumtirdzniecības tirgus.

Paredzēts, ka EK arī izstrādās jaunas divu platjoslas tīklu definīcijas, lai samazinātu regulatīvo slogu un tas nepārsniegtu apjomu, kas vajadzīgs, lai platjoslas pieslēgumu tirgū būtu konkurence un investīcijas.

Kā norādījusi EK, fiksētajā tīklā ir samazinājies zvanu skaits, jo klienti izvēlas alternatīvus risinājumus, piemēram, IP balss pārraidi un zvanus mobilajā tīklā, kā arī alternatīvus pakalpojumu sniedzējus, piemēram, "over-the-top" (OTT) operatorus.

Tāpat klienti, kas joprojām izmanto fiksētos telefonsakarus, nu var tos iegādāties no vairākām atšķirīgām platformām, piemēram, izmantot tradicionālos telefonsakaru tīklus, optiskās šķiedras vai kabeļu tīklus, kā arī alternatīvus operatorus, kuri piedāvā platjoslas pieslēgumu un balss pakalpojumus atsaistītas piekļuves abonentlīnijās. Konkurence ir augusi, skaidro EK.

Jaunie noteikumi stājas spēkā uzreiz.

EK priekšsēdētāja vietniece Nēlī Krusa pauda gandarījumu par "birokrātiskā sloga" samazināšanu telesakaru nozarē, kas ir iespējams, pateicoties konkurences pieaugumam telesakaru tirgū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!