Foto: F64

Eiropas Savienības (ES) mazie uzņēmumi pauž aizvien lielāku optimismu par savām nākotnes izaugsmes perspektīvām, taču liela daļa joprojām ir noraizējušies, ka nespēja piekļūt finansējumam varētu negatīvi ietekmēt to izaugsmi, liecina 12.novembrī publiskota Eiropas Komisijas (EK) pētījuma rezultāti.

Laika periodā no 2014.gada aprīļa līdz septembrim palielinājies mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) pieprasījums pēc visa veida finansējuma, taču tas ne vienmēr ticis apmierināts, jo sevišķi mazāku un jaunāku kompāniju gadījumos. Vairāk nekā trešdaļa no aptaujātajiem MVU nav spējuši iegūt pilnu viņiem nepieciešamā bankas aizdevuma finansējumu. Lai arī MVU atzinīgi novērtējuši aizdevumu procentu likmju kritumu, tie arī saskārušies ar stingrākām ķīlu prasībām un citiem nosacījumiem. Tāpēc EK plāno paplašināt tās jaunās programmas, kas atbalsta piekļuvi finansējumam.

Aptaujas rezultāti liecina, ka laika periodā no 2009.gada līdz 2014. gadam to MVU īpatsvars, kas prognozē izaugsmi, palielinājies no 47% līdz 61%. Šis optimisms atbilst EK rudens prognozēm, kurās paredzēta pakāpeniska ekonomiskās aktivitātes stiprināšanās 2015. un 2016. gada laikā. Tāpēc nav pārsteigums, ka MVU jau ziņo par pieprasījuma pieaugumu pēc kapitāla finansēšanas, tirdzniecības kredītiem, kredītlīnijām un banku aizdevumiem, norāda EK.

Piekļuve finansējumam joprojām sagādā lielāko satraukumu 13% no ES MVU. Visvairāk problēmu ar piekļuvi finansējumam aptaujā konstatēts MVU Kiprā, Grieķijā un Slovēnijā. Savukārt vislielākās problēmas šajā jautājumā ir maziem celtniecības uzņēmumiem, mikrouzņēmumiem un inovāciju kompānijām.

Liela daļa MVU nav pārliecināti par savu spēju ar bankām vai investoriem pārrunāt finansēšanas jautājumus. Katrs trešais MVU pārrunās ar bankām nav pārliecināts un tikai 20% jūtas komfortabli pārrunās ar kapitāla investoriem un investīciju uzņēmumiem. Mazie uzņēmumi un kompānijas, kas nav saistītas ar inovācijām, jo sevišķi pauž pārliecības trūkumu savās finanšu zināšanās. Šis zināšanu trūkums var negatīvi ietekmēt jaunu finanšu iespēju izmantošanu.

Banku aizdevumi joprojām ir iecienītākais ārējā finansējuma veids 62% MVU, un vairums MVU, izņemot mikrouzņēmumus, norāda uz to lielāku pieejamību. Taču 13% MVU pieteikumu banku aizdevumu saņemšanai tikuši noraidīti, kas ir lielāks īpatsvars salīdzinājumā ar 11% pērn. Par vislielāko pieteikumu noraidījumu īpatsvaru ziņojuši MVU Nīderlandē (39%), Lietuvā (36%), Grieķijā (27%), Latvijā (30%) un Slovēnijā (24%).

Izņemot mikrouzņēmumus, MVU ziņo par procentu likmju kritumu. Turpretī banku noteiktās ķīlu prasības pēc MVU uzskatiem ir palielinājušās visās ES valstīs.

No 2014.gada līdz 2020.gadam jaunas ES programmas palīdzēs mazināt tirgus plaisu MVU finansējuma nodrošināšanā. Šīs programmas ietver Uzņēmumu un MVU konkurētspējas programmu, strukturālos fondus un MVU instrumentu, kā arī "InnovFin" zinātnes un inovāciju programmas "Apvārsnis 2020" daļas.

Tāpat, izmantojot Eiropas Biznesa atbalsta tīkla vietējos birojus, bezmaksas informācija un tiešie pakalpojumi tiek nodrošināti uzņēmumiem, kas meklē partnerus, finansējumus un datus par jauniem tirgiem, ES programmām un likumdošanu. Informācijai internetā ir pieejams ES portāls par piekļuvi finansējumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!