Foto: LETA

Latvijas prezidentūra Eiropas Savienības (ES) Padomē ir līdz šim visefektīvā no visām prezidentūrām, pirmdien pēc tikšanās ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu ("Vienotība") žurnālistiem uzsvēra Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents darbavietu, izaugsmes, ieguldījumu un konkurētspējas jautājumos Jirki Katainens.

"Mēs Briselē esam nonākuši vienisprātis pie secinājuma, ka Latvijas prezidentūra ir visefektīvākā no visām prezidentūrām. Un panākt vienošanos par tik sarežģītu un būtisku jautājumu kā Eiropas Stratēģiskā investīciju fonda izveide, un šī investīciju plāna apstiprināšana, nav nemaz bijis tik vienkārši," viņš sacīja.

Taujāts par iespējamajiem bezdarba risinājumiem Latvijā, EK viceprezidents minēja trīs iespējas.

"Ir iespējams finansēt mazos un vidējos uzņēmumus, izmantojot vietējo investīciju finanšu institūciju, kas Latvijā jau ir izveidota. Otrs variants ir uzņēmējiem pa tiešo vērsties pie Eiropas investīciju bankas un lūgt riska finansējumu bez valsts iestāžu saskaņojuma. Trešais - izveidot nacionālo investīciju platformu jeb bāzi, kas nodarbotos ar Eiropas stratēģisko investīciju fonda līdzekļu apsaimniekošanu," viņš pauda.

Straujuma žurnālistus teica, ka abas puses apsveikušas viena otru ar panākto saistībā ar Stratēģiskā investīciju fonda izveidi. "Mēs viens otru apsveicām tāpēc, ka pusgada laikā saņemt politisko vienošanos un piekrišanu no Eiropas Parlamenta - tas ir ļoti ātrs laiks. Darbs, ko izdarīja Eiropas Komisija Katainena kunga vadībā un Latvijas prezidentūra - mēs varam būt apmierināti," pauda valdības vadītāja.

"Esam apmierināti par to, kā mums pusgada laikā ir veicies kopā," viņa piebilda.

Amatpersonas pirmdien pārrunāja aktuālos Latvijas prezidentūras ES Padomē jautājumus un investīciju plānu Eiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!