Foto: LETA
Mālpilī daļēji sagruvusī ēka jāatjauno pilnībā, - tā pēc ēkas apskates uzskata eksperti, ar kuru slēdzienu otrdien iepazinies Mālpils novada domes priekšsēdētājs Aleksandrs Lielmežs ("Vienoti Mālpilij").

Ar ekspertu slēdzienu iepazinusies arī novada būvvalde. Kā pastāstīja Lielmežs, pārsteigumu pašvaldībai ekspertu vērtējums nav sagādājis un atbilstoši iepriekš runātajam arī slēdzienā konstatēts, ka ēku iespējams atjaunot.

Eksperti norādījuši, ka būtu nepieciešams izstrādāt ēkas konservācijas tehnisko projektu. Šāda projekta realizācija nodrošinātu drošību tiem iedzīvotājiem, kas savos mājokļos jau atgriezušies. Ēku būtu nepieciešams iekonservēt līdz brīdim, kad tiktu izstrādāts tās tehniskais projekts un sāktos atjaunošanas darbi.


Arī Lielmežs piekrīt ekspertu vērtējumam un uzskata, ka vaļējus jumta bēniņus nevar atstāt un jādara viss, lai iedzīvotājiem uzturēšanās šajā ēkā būtu droša.

Šodien ēkai tiek atjaunota elektrības un ūdens padeve. Pašlaik iemītnieki atgriezušies jau trīs dzīvokļos. Kopumā iedzīvotāji var atgriezties sešos dzīvokļos, kuriem nepieciešami jauni logi. Ir iedzīvotāji, kuri vēl uzturas Mālpils Profesionālās vidusskolas dienesta viesnīcā.

Pašlaik pašvaldība telefoniski aptaujā uzņēmumus, kuri varētu izstrādāt ēkas konservācijas projektu. Tehniskā projekta izstrādei tiks izsludināts iepirkums. Pēc projekta saņemšanas arī būs skaidrs, cik iedzīvotājiem ēkas atjaunošana varētu izmaksāt.

Jau ziņots, ka naktī uz 16.oktobri Mālpils novada Upmalās sagruva trīsstāvu ķieģeļu dzīvojamās mājas daļa.

Pārmeklējot ēkas drupas, ugunsdzēsēji-glābēji 16.oktobra rīta pusē atrada piecu bojāgājušu cilvēku mirstīgās atliekas.

Mājā kopumā ir 18 dzīvokļi, no tiem seši ir sagrauti. Visi dzīvokļi bija privatizēti. Novada dome ēkas atjaunošanai varētu lūgt arī valsts palīdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!