Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Parlaments (EP) ceturtdien apstiprināja rezolūciju, kurā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu valdības aicinātas atstāt spēkā sankcijas, kas vērstas pret Krieviju, reaģējot uz tās agresiju pret Ukrainu.

Šī jau ir otrā rezolūcija šajā jautājumā, ko EP apstiprinājis pēdējo divu dienu laikā, lai gan šādiem atsevišķu deputātu ierosinātiem dokumentiem nav tiesiski saistoša spēka. Tajā pašā laikā balsošana atklāja arī šķelšanos eiropiešu vidū, jo gan kreisie, gan labējie ekstrēmisti apvienojās, balsojot pret abām rezolūcijām.

"Eiropas Parlaments (..) aicina ES dalībvalstis palikt stingrām un vienotām savā apņēmībā [uzturēt] saskaņotās sankcijas pret Krieviju," teikts dokumentā.

Tomēr pēc Rumānijas pieprasījuma tajā iekļauta frāze, ka ilgtermiņā attiecībās ar Maskavu jāpaļaujas uz "sadarbību, nevis konfrontāciju".

Vienlaikus gan norādīts, ka uzticība Krievijai var tikt atjaunota vienīgi pēc Ukrainai piederošās Krimas aneksijas atcelšanas un pilnīgas Minskas pamiera vienošanās izpildes.

Rezolūcija tika pieņemta ar 356 balsīm, pret balsojot 183 EP deputātiem. Kreisajiem ekstrēmistiem šajā balsojumā pieslējās arī labējie populisti, tostarp Apvienotās Karalistes Neatkarības partijas (UKIP) un Francijas Nacionālās frontes pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!