Foto: EPA/LETA

Eiropas Parlaments (EP) ceturtdienas, 18. decembra, balsojumā atbalstīja asociācijas nolīgumu ar Gruziju. Nolīgums iedibina abu pušu padziļinātu politisku asociāciju un ekonomisku integrāciju, paredzot pakāpeniski izveidot arī brīvā tirgus režīmu, portālu "Delfi" informē EP Informācijas biroja Latvijā vadītāja
Marta Rībele.

Šis nolīgums ir jau trešais jaunās paaudzes asociācijas nolīgums, ko apstiprinās EP – pēc asociācijas nolīgumiem ar Ukrainu un Moldovu. To atbalstīja 490 deputāti, 76 balsojot pret un 57 atturoties.

"Ratificējot nolīgumu, EP aizsāk jaunu posmu ES attiecībās ar Gruziju", teica ziņotājs Andrejs Mamikins.

"Gruzija spērusi ievērojamus soļus īstenojot reformas un stiprinot savas attiecības ar ES. Mēs atzinīgi vērtējam centienus demokratizēt Gruzijas pārvaldi un sabiedrību. Lai arī vēl jāiegulda daudz darba, pieredze rāda, ka Gruzija izvēlas problēmas risināt, nevis tās ignorēt. Domāju, ka Eiropai tagad ir jāapliecina patiesa solidaritāte ar Gruziju un tās iedzīvotājiem", viņš piebilda.

Nesaistošā rezolūcijā, ko deputāti pieņēma ar 491 balsīm par, 84 pret un 63 atturoties, EP deputāti uzsver, ka nolīgums attiecas uz visu starptautiski atzīto Gruzijas teritoriju, lai arī Krievija joprojām okupē Abhāziju un Dienvidosetiju.

Viņi nosoda Abhāzijas un Krievijas "alianses un stratēģiskās partnerības" nolīguma noslēgšanu, norāda, ka Krievija tā rīkojusies, lai pabeigtu Abhāzijas pilnīgu pievienošanu, un aicina Krieviju tā saukto nolīgumu denonsēt.

Atzinīgi vērtējot Gruzijas īstenotās reformas, EP deputāti atgādina, ka Gruzija, kā jebkura Eiropas valsts, var iesniegt pieteikumu par iestāšanos Savienībā, ja tā ievēro attiecīgos nosacījumus..

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!