Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Parlaments (EP) ceturtdien, 13. novembrī, Briselē deva savu piekrišanu Eiropas Savienības (ES)-Moldovas asociācijas nolīgumam, portālu "Delfi" informē EP Informācijas biroja Latvijā vadītāja Marta Rībele.

Nolīgums ietver arī paplašinātas brīvās tirdzniecības zonas izveidi. Nolīgums veidos pamatu ES un Moldovas politiskajai asociācijai un ekonomiku integrācijai, un nodrošinās savstarpēji brīvu tirgus piekļuvi.

Deputāti nolīgumu atbalstīja ar 535 balsīm par, 94 pret un 44 atturoties.

Deputāti pieņēma arī politisku rezolūciju, kurā uzsver, ka 27. jūnijā parakstītais asociācijas nolīgums nav ES un Moldovas attiecību "galīgais mērķis"".

"ES-Moldovas asociācijas nolīguma ratifikācija ir nepārprotama Eiropas Parlamenta atzinība Moldovas politisko un ekonomisko reformu centieniem. Nolīgums nostiprina Moldovas izvēli par labu ceļam uz Eiropas Savienību", norādīja Petrs Auštrevičs. "Mums jāapsveic Moldovas iedzīvotāji ar šo vēsturisko soli, īpaši ņemot vērā tuvojošās Moldovas parlamenta vēlēšanas, kas noteiks valsts turpmāko likteni."

EP deputāti uzsver, ka nolīgums ir jāpiemēro pilnā apmērā, pieprasa visaptverošu informācijas kampaņu, lai informētu Moldovas iedzīvotājus par nolīguma priekšrocībām.

Nolīgums attiecas "uz visu Moldovas Republikas starptautiski atzīto teritoriju", ieskaitot Piedņestru, kurai arī jāgūst labums no nolīguma ietekmes, uzsver deputāti rezolūcijā.

Lai nolīgums pilnībā stātos spēkā, tas jāratificē arī ES dalībvalstu parlamentiem. Vairākas nolīguma daļas, citstarp brīvās tirdzniecības zona, jau tiek provizoriski piemērotas no šā gada 1. septembra.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka Moldova nākamgad grasās lūgt uzņemšanu ES

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!