Foto: F64
Eiropa šobrīd saskaras ar nopietniem izaicinājumiem, kā saglabāt mieru, piektdien Saeimas namā konferencē "40 gadi kopš Helsinku vienošanās. Ko tālāk?" sacīja Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Starptautiskās Eiropas Kustības prezidents Džo Lainens.

"Mēs sastopamies ar nopietniem izaicinājumiem, proti, kā saglabāt mieru. Tāpēc ir ļoti svarīgi vienoties par kopīgu nostāju, īpaši drošības jautājumos, kas ir īpaši aktuāli. Es nerunāju tikai par elitāro drošību, bet arī par enerģētikas drošību," viņš teica.

Lainens norādīja - neņemot vērā notikumus Ukrainā, Eiropas Savienībai (ES) un Eirāzijas savienībai ir jāatrod saskarsmes punkti, kā apvienot integrācijas procesus.

"Mēs ļoti daudz runājam par NATO, par Eiropas Savienību, bet tajā pašā laikā mums nevajadzētu aizmirst arī par Eiropas Drošības un sadarbības padomes (EDSO) nozīmi Eiropā," pauda eiroparlamentārietis.

Politiķis vērsa uzmanību, ka "Eiropas ideja sastopas arī ar pretestību. Ir cilvēki, kuri apgalvo, ka Eiropas Savienība ir pielīdzināma Padomju savienībai. Bet patiesībā mēs runājam par brīvprātīgu valstu savienību, un mēs nevaram to nekādā mērā salīdzināt ar Eiropas Savienību. Es uzskatu par absolūti nepieņemamu šādu salīdzinājumu".

Viņš arī pateicās Latvijas prezidentūrai ES Padomē par ārlietu koordinēšanu un vadīšanu. "Miers, protams, nav viss, bet bez miera mums nav nekā," uzrunas noslēgumā sacīja Lainens.

Jau ziņots, ka Saeimas namā piektdien norisinās konference "40 gadi kopš Helsinku vienošanās. Ko tālāk?".

Helsinku vienošanās par EDSO izveidi tika parakstīta pirms 40 gadiem - 1975.gada 1.augustā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!