Foto: DELFI

Apstāklis, ka neviens no Latvijas pārstāvjiem jaunajā Eiropas Parlamenta (EP) sasaukumā nav izteicis vēlmi darboties Lauksaimniecības un lauku attīstības komitejā, apliecina, ka partiju priekšvēlēšanu solījumi bija tikai tukša runāšana, atzina biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja.

"Partijas solīja iestāties par lauksaimniecības tiešmaksājumu izlīdzināšanu, aizstāvēt Latviju kā no ģenētiski modificētajiem organismiem (ĢMO) brīvu teritoriju, atbalstīt ģimenes saimniecības modeļa stiprināšanu, kā arī pieprasīt kompensāciju Latvijai par iepriekšējos gados nesamaksāto. Daži kandidāti solīja nodrošināt aitkopības, biškopības, piena-gaļas lopkopības, zivju fermu atbalstīšanu. Pēc šādiem solījumiem jaunajiem deputātiem vajadzēja stāvēt rindā aiz Lauksaimniecības komitejas durvīm, bet realitātē tie kārtējo reizi bija tukši solījumi balsu iegūšanai," sacīja Dzelzkalēja.

Viņa arī norādīja, ka lauksaimnieku organizācijas cerējušas, ka partijas "Vienotība" un "Zaļo un zemnieku savienība", kā arī nacionālā apvienība "Visu Latvijai!" - "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" gatavas strādāt Lauksaimniecības un lauku attīstības komitejā, kā arī Vides komitejā, jo to programmās tika gana detalizēti noteikti mērķi Eiropas lauksaimniecības politikas veidošanai tuvākajai piecgadei.

"Patlaban rodas jautājums, kā tieši deputāti grasās paveikt vēlētājiem solīto? Atliek cerēt, ka tāpat kā iepriekšējā sasaukumā aktīvi Lauksaimniecības komitejā darbosies partijas "Vienotība" deputāte Sandra Kalniete, kura arī šoreiz gan būs tikai aizstājēja šajā komitejā," norādīja Dzelzkalēja.

Tāpat viņa sacīja, ka patlaban izstrādes procesā ir virkne starptautiskās tirdzniecības līgumu, lauksaimniekiem svarīgi jautājumi tiks risināti Starptautiskās tirdzniecības komitejā, līdz ar to organizācijām būs aktīvi jāsadarbojas ar partijas "Vienotība" deputātu Arti Pabriku.

Jau ziņots, ka EP jūlija sākumā apstiprinājis komiteju sastāvus un visplašāk Latvijas deputāti būs pārstāvēti Ārlietu komitejā, kur darbosies Kalniete, Andrejs Mamikins ("Saskaņa") un Iveta Grigule (ZZS). Budžeta komitejā darbosies Valdis Dombrovskis (V), bet Starptautiskās tirdzniecības komitejā - Artis Pabriks (V).

Tatjana Ždanoka (LKS) būs Nodarbinātības komitejas un Lūgumrakstu komitejas locekle, Krišjānis Kariņš (V) turpinās darboties Rūpniecības, pētniecības un enerģētikas komitejā, savukārt Roberts Zīle (VL-TB/LNNK) - Transporta komitejā.

Deputātu sadalījumu komitejās ierosina EP politiskās grupas, pamatojoties uz pašu deputātu izrādīto interesi. Deputātu sadalījumam komitejās ir proporcionāli jāatspoguļo EP politiskais sastāvs.

Vēl līdz galam nav apstiprināts aizvietotājlocekļu saraksts, tomēr dokumenta projekts liecina, ka Latvijas deputāti kā aizvietotāji varētu darboties arī Lauksaimniecības, Kultūras, Ekonomikas, Iekšējā tirgus, Pilsoņu brīvību un Reģionālās attīstības komitejā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!