Foto: LETA

"Erasmus+" programma pavērs plašākas studentu mobilitātes iespējas, sacīja Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) direktore Dita Traidās.

Šodien klātesot līgumus parakstīja septiņas augstskolas - Rīgas Tehniskā universitāte, Rīgas Stradiņa universitāte, Daugavpils Universitāte, Vidzemes Augstskola, Latvijas Lauksaimniecības universitāte. Jau tuvākajā laikā līgumus slēgs vēl 33 mācību iestādes, kuru vidū būs ne tikai augstskolas, bet arī koledžas.

"Erasmus+" programmā, kas Eiropas Savienībā darbojas kopš šī gada, septiņu gadu laikā tiks ieguldīti 14 miljardi eiro.

Traidās, cer, ka tas dos būtisku papildinājumu šo augstskolu finansiālajām iespējām pildīt augstākās izglītības internacionalizācijas un ES 2020 stratēģisko mērķi - vismaz 20% no augstākās izglītības iestāžu absolventiem studiju laikā īstenot studiju vai prakses periodu ārvalstīs.

Šajā gadā finansējums, salīdzinot ar citos gados pieejamo finansējumu, nav ļoti palielinājies. Latvijā tas šogad ir 5,6 miljoni eiro. Ar šādu summu varētu nodrošināt aptuveni 2000 studentu un 700 pasniedzēju iespēju doties pieredzes apmaiņā uz ārzemēm.

Būtisks finansējuma pieaugums sagaidāms pēc diviem gadiem - 2016.gadā. Tad plānots stipri palielināt mobilitātes programmas dalībnieku skaitu, skaidroja Traidās.

Līdz šim 13 gadu laikā pieredzes apmaiņas braucienos uz dažādām ārzemju augstskolām devās aptuveni 10 000 cilvēku, tāpēc šim gadam paredzētais finansējums un provizoriskais dalībnieku skaits atbilst dinamikai, norādīja Traidās.

VIAA direktore cer, ka ""Erasmus+" palīdzēs sajust pasaules elpu arvien lielākai sabiedrības daļai, sniedzot jaunu zināšanu un personisko iespēju apvāršņus".

Programma piedāvā plašas iespējas gan studentiem, gan augstskolu un koledžu personālam, tādā veidā sniedzot ieguldījumu kopējā augstākās izglītības kvalitātē un atbalstot profesionālu sadarbību ar augstskolām Eiropā , norādīja Traidās.

Programmā "Erasmus+" apvienotas līdzšinējās ES programmas, aptverot visas izglītības jomas: Mūžizglītības programmu - "Erasmus" (augstākā izglītība), "Leonardo da Vinci" (profesionālā izglītība), "Comenius" (skolu izglītība), "Grundtvig" (pieaugušo izglītība), "Jaunatne darbībā" un piecas starptautiskās programmas ("Erasmus Mundus", "Tempus", "Alfa", "Edulink" un programma sadarbībai ar rūpnieciski attīstītajām valstīm). Pirmo reizi "Erasmus+" piedāvās ES atbalstu sporta jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!