Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) trešdien aicinājusi dalībvalstis "rīkoties tagad" un uzreiz uzņemt tūkstošiem bēgļu, nevis gaidīt līdz septembrim.

ES avoti otrdien ziņoja, ka bloka dalībvalstis, visticamāk, šomēnes nespēs vienoties par programmu 40 000 patvēruma meklētāju izvietošanai bloka teritorijā, un tas nozīmē, ka lēmums tiks atlikts vismaz līdz septembrim.

Eiropas Komisija (EK) pagājušajā mēnesī ierosināja kvotu sistēmu nelegālo imigrantu krīzes risināšanai, paredzot, ka katrai dalībvalstij būs jāuzņem konkrēts skaits bēgļu.

EK pārstāve Nataša Berto trešdien preses konferencē uzsvēra, ka bloka dalībvalstīm jārīkojas tagad, nevis četru mēnešu laikā.

Viņa atzina, ka uz galda liks ambiciozs priekšlikumus, kas paredz bēgļu pārvietošanu visā ES.

"Mēs zinām, ka tas neiegūs nekādu popularitātes balvu, bet mēs ceram, ka iekšlietu ministri sanāksmē (..) nākamajā nedēļā uzņemsies savu atbildību šajā lietā," sacīja Berto.

ES dalībvalstu iekšlietu ministru tikšanās notiks nākamajā pirmdienā un otrdienā, migrācijas jautājums būs viens no galvenajiem apspriežamajiem tematiem. Taču pašreizējās ES prezidējošās valsts Latvijas pārstāvis Jānis Bērziņš paziņo, ka lēmums šajā sanāksmē netiks pieņemts.

Diskusijas turpinās ES dalībvalstu līderi, kas Briselē sanāks uz kārtējo samitu 25. un 26.jūnijā, taču EK ieceri "būs grūti iztirgot", atzina kāds avots ES.

Citas augsta līmeņa tikšanās vasarā vairs nav paredzētas, un tas nozīmē, ka šo jautājumu oficiāli vairs neapspriedīs vismaz līdz septembrim, norāda avoti.

Berto sacīja, ka EK prezidentu Žanu Klodu Junkeru māca bažas, ka imigrantu jautājums tikmēr kļūs "nemoderns".

Vairākas valstis jau ir paudušas spēcīgus iebildumus pret EK plānu, sevišķi obligātajām kvotām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!