Foto: AP/Scanpix

Dienu pēc premjerministra Redžepa Tajipa Erdogana uzvaras Turcijas prezidenta vēlēšanās Eiropas Savienība (ES) pirmdien aicināja Erdoganu ieņemt Turcijā samierinošu lomu.

"Mēs apsveicam Jūs Turcijas Republikas prezidenta vēlēšanu uzvarā," kopējā paziņojumā Erdoganu sveicināja Eiropadomes prezidents Hermans van Rompejs un Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barrozu.

"Kā Jūs jau pats uzsvērāt, mēs ticam, ka Jūs saglabāsiet savā jaunajā amatā samierinošo lomu un centīsieties iekļaut visas kopienas, ticības, viedokļus un dzīves stilus Turcijas sabiedrībā," novēlēja ES amatpersonas.

Amatpersonas arī norādīja, ka Turcija ir svarīgs ES sabiedrotais un viens no kandidātiem dalībai ES, kā arī svarīgs tirdzniecības un ārlietu sabiedrotais.

Viņi piebilda, ka ES gaida no Erdogana "tālāku atbalstu šā brīža procesiem kurdu jautājuma atrisināšanā, kurā Jūs (Erdogans) jau esat investējuši vērtīgas pūles, un Jūsu tālāko atbalstu risinājuma rašanai ar Kipru".

Erdogans, kurš svētdien vēlēšanās pieveica pārējos kandidātus un tika ievēlēts jau pirmajā vēlēšanu kārtā, solīja uzcelt "jaunu Turciju", rodot saskaņu sašķeltajā valstī.

Daudzi mūsdienu turki, kuri vēlas pievienoties ES, nav priecīgi par Erdogana uzvaru un apsūdz viņu valsts islamizēšanā un varas monopolizēšanā.

Savā uzvaras runā Edrogans aicināja pretiniekus, kuri viņu sauc par diktatoru, pārdomāt savas pozīcijas.

Turcija 2005.gadā sāka formālas runas par pievienošanos ES, tomēr valstī nav novērots liels nepieciešamais progress. Ankara saniknoja Briseli cilvēktiesību jautājumos, un dažās dalībvalstīs pastāv aizspriedumi pret tik lielas musulmaņu valsts iekļaušanu ES.

Pēc trīs gadu pārtraukuma pagājušajā gadā atsākās pārrunas, bet veids, kā Erdogans risināja kukuļņemšanas skandālu un plašos pret valdību vērstos protestus, atkal radījis bažas ES valstu vidū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!