Foto: AFP/Scanpix
Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderi naktī uz ceturtdienu, 17.jūliju, Briselē nav spējuši panākt vienošanos par ietekmīgu ES pārstāvniecības amatu sadali.

„Delfi” jau ziņoja, ka, visticamāk, ES līderu sanāksmē netiks panākta vienošanās par nākamo ES Padomes prezidentu. Dalībvalstu vadītāji nav spējuši vienoties arī par ES augsto pārstāvi ārlietās, liecina „Euobserver” informācija. Panākta vienošanās par amatu sadali izlemt jaunā sanāksmē 30.augustā.

Lai gan vairāki dalībvalstu līderi norādījuši uz pašreizējā ES Padomes prezidenta Hermana Van Rompeja neizlēmību, nespējot pārējiem dalībvalstu līderiem piedāvāt konkrētus kandidātus, pats Rompejs vakarnakts sanāksmi atteicies dēvēt par neveiksmīgu.

Rompejs norāda, ka amatu sadalē jāņem vērā dažādi kritēriji, piemēram, kandidāta dzimums, kandidāta pārstāvētās valsts novietojums ziemeļos vai dienvidos, kā arī tas, vai potenciālais kandidāts nāk no mazas vai lielas valsts. Minētajos kritērijos ir jāievēro balanss, uzskata Rompejs.

Kā medijiem apstiprināja Vācijas kanclere Angele Merkele, panākta gan ir vienošanās, ka ES ārlietu līdera gods, visticamāk, pienāksies Eiropas Parlamenta Sociālistu blokam.

Tas nozīmē, ka par nākamo ES augsto pārstāvi ārlietās nekļūs ilgu laiku par galveno kandidātu uzskatītais Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis. Savukārt izredzes palielinājušās Itālijas ārlietu ministrei Federikai Mogerīni.

Pret Itālijas kandidatūru, pēc „Euobserver” informācijas, gan asi iebilst ap desmit dalībvalstīm, kas nav apmierinātas ar politiķes draudzīgo nostāju pret Krieviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!