Foto: LETA

Eiropas Savienībai (ES) ir jāpalīdz ieviest Asociācijas līgumu un Brīvas tirdzniecības līgumu ar Ukrainu, tā Luksemburgā tikšanās laikā ar Ukrainas ārlietu ministru Pavlo Kļimkinu norādīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Tikšanās laikā Rinkēvičs pozitīvi novērtēja jau sāktās reformas un Ukrainas valdības politisko mērķtiecību, kas ir vērsta uz nepieciešamo reformu īstenošanu. Viņš arī norādīja, ka ES ir jāpalīdz ieviest Asociācijas līgumu un Brīvas tirdzniecības līgumu ar Ukrainu.

"Rīgas samitam jāsūta skaidrs signāls, ka Austrumu partnerība ir ES stratēģiska prioritāte, kas turpina attīstīties. Līdz Rīgas samitam ir atlicis mēnesis, kura laikā ir būtiski vienoties par samita deklarāciju, kas dod reālistisku vīziju par Austrumu partnerības turpmāko attīstību," pauda Rinkēvičs.

Ministrs arī atzinīgi vērtēja Normandijas četrinieka ārlietu ministru tikšanās rezultātus šā gada 13.aprīlī Berlīnē, vienlaikus norādot, ka politiskā procesa stabilitātes veicināšanai ir svarīga nozīme drošības, humanitāro un ekonomisko jautājumu risināšanā. Lai panāktu situācijas stabilizāciju Ukrainā, izšķiroša ir Minskas vienošanos praktiskā īstenošana, informēja Ārlietu ministrijā.

Tāpat Rinkēvičs informēja Kļimkinu par Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) dalību Starptautiskajā Ukrainas atbalsta konferencē, kas 28.aprīlī notiks Kijevā. Paredzēts, ka tajā piedalīsies arī Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis (V).

Jau ziņots, ka sadarbība ar Austrumu partnerības valstīm - Armēniju, Azerbaidžānu, Baltkrieviju, Gruziju, Moldovu, kā arī Ukrainu - ir Latvijas ārpolitikas prioritāte.

Organizējot Austrumu partnerības samitu, kas Rīgā notiks no 21. līdz 22.maijam, Latvija aktīvi virzīs Austrumu partnerības politiku ES līmenī, tā sekmējot Austrumu partnerības valstu tuvināšanos ES, kā arī īstenos savas nacionālās intereses, attīstot divpusējo sadarbību ar reģiona valstīm.

Austrumu partnerības samita laikā Latvijā ieradīsies valstu un valdību vadītāji no visām ES dalībvalstīm un Austrumu partnerības valstīm, kā arī ES institūciju pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!