Foto: LETA

Eiropas Savienība (ES) ir globāla lielvara, to uzsvērusi arī augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni. Tomēr, lai ES būtu patiešām nozīmīgs spēlētājs pasaules arēnā, tai jāraugās visos virzienos, jo mums ir kaimiņi it visur – gan ziemeļos un dienvidos, gan arī austrumos un rietumos, tā Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš uzsvēra, ceturtdien, 5.martā, Rīgā atklājot augsta līmeņa ārpolitikas un drošības konferenci.

Starpparlamentārā konference par kopējo ārpolitiku un drošības politiku, kā arī kopējo drošības un aizsardzības politiku, kas notiek 5. un 6.martā, ir viens no sešiem Saeimas rīkotajiem pasākumiem Latvijas prezidentūras ES Padomē ietvaros. Konferences video tiešraidi iespējams vērot portālā "Delfi" un Saeimas mājaslapā.

"Viens no Latvijas ES prezidentūras galvenajiem mērķiem ir kopā ar pārējām dalībvalstīm nostiprināt ES lomu pasaulē, tomēr jāatceras, ka jebkuras apņemšanās saknes sākas mūsu pašu pagalmā. Tas ir iemesls, kāpēc nepieciešams pārskatīt ES Kaimiņattiecību politiku," savā uzrunā uzsvēra Kalniņš.

Kalniņš īpašu uzmanību veltīja situācijai Ukrainā. "Tas, ka Krievija ir atbildīga par agresiju Ukrainā, ir fakts. Uz to vairakkārt norādījusi gan Eiropas Savienība un NATO, gan arī Eiropas Drošības un sadarbības organizācija un citi avoti," sacīja Ārlietu komisijas priekšsēdētājs un atzīmēja, ka ES ir atkārtoti paudusi stingru nosodījumu Krimas aneksijai.

Vienlaikus Kalniņš uzsvēra: "Tas, ka Krievija turpina iesaistīties Ukrainas konfliktā, nemazina Austrumu partnerības nozīmi. Gluži pretēji – šī politika, kas atbalsta drošību, stabilitāti, tiesiskumu un demokrātiju Eiropas Savienības austrumu kaimiņvalstīs, patlaban ir Eiropas drošības stratēģijas elements un ir daudz svarīgāka nekā jebkad agrāk."

Maijā Rīgā gaidāmais Austrumu partnerības samits būs iespēja pārskatīt ES ieguldījumu Austrumu partnerības valstīs, teica Kalniņš un uzsvēra - "tāpat kā atšķiras šo valstu vajadzības un apstākļi, tāpat arī ES pieejai šīm valstīm jābūt atšķirīgai, proti, mūsu politika un programmas ir individuāli jāpielāgo katrai Austrumu partnerības valstij, lai sasniegtu reālus un ilgtspējīgus rezultātus. Viņš arī akcentēja, ka ES ir jāvirzās uz priekšu ar Ukrainas, Moldovas un Gruzijas asociācijas nolīgumu īstenošanu, un mums ir jāstrādā pie progresa vīzu režīma liberalizācācijā ar visām partnervalstīm, tostarp Baltkrieviju, Armēniju un Azerbaidžānu, ja šīs valstis to vēlas."

Vienlaikus Ārlietu komisijas priekšsēdētājs uzsvēra, ka ES vienlīdz svarīgi ir tās dienvidu kaimiņi. "Šis reģions patlaban saskaras ar humanitāro krīzi, un tajā pastāvošais terorisms, ekstrēmisms un konflikti rada tiešus draudus visām Eiropas Savienības dalībvalstīm. Teroristi un ekstrēmisti Eiropā atgriezuši nelegālo migrāciju un cilvēku tirdzniecību, un šis satraucošais notikumu pavērsiens ietekmē ikvienu Eiropas Savienības dalībvalsti un apdraud mūsu pilsoņu drošību," sacīja Kalniņš. Šajā kontekstā Ārlietu komisijas priekšsēdētājs uzsvēra Savienības Vidusjūrai nozīmi, kas veicina attiecības starp ES un tās dienvidu kaimiņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!