Foto: Europa.eu

Eiropas Savienības (ES) parlamentārieši kopīgā paziņojumā pauduši bažas par Krievijas lēmumu liegt ieceļošanu vairākiem Eiropas politiķiem un amatpersonām jeb tā dēvēto "melno sarakstu", informē Saeimas Preses dienestā.

ES dalībvalstu parlamentu Eiropas lietu komisiju konferences (COSAC) plenārsēdes dalībnieki otrdien, 2.jūnijā, pieņēmuši kopīgu paziņojumu, kurā pauž bažas saistībā ar Krievijas varas iestāžu lēmumu aizliegt Eiropas politiķiem un amatpersonām, tostarp vairākiem prominentiem un augsta ranga Eiropas Parlamenta un nacionālo parlamentu deputātiem, ieceļot Krievijas Federācijas teritorijā.

"ES sankcijas, kas Krievijai noteiktas pret Ukrainu vērstās agresijas dēļ, ļoti skaidri nosaka, uz kurām personām un organizācijām tās attiecas. Turklāt pirms to ieviešanas notika plašas diskusijas, kurās vērtēta sankciju motivācija. Bažas rada fakts, ka Krievija nav publicējusi to personu vārdus, kuriem liegta ieceļošana Krievijā, tādējādi radot situāciju – šīs personas ieceļošanas aizlieguma faktu uzzina tikai robežpunktā," uzsvēra Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja un COSAC plenārsēdes Latvijas delegācijas vadītāja Lolita Čigāne.

COSAC uzskata, ka šis lēmums ir atkāpšanās no starptautiskās sabiedrības centieniem nodrošināt konstruktīvu dialogu miermīlīga un ilgtspējīga pašreizējās ģeopolitiskās krīzes risinājuma rašanai, un mudina Krievijas Federācijas varas iestādes oficiāli publiskot attiecīgo personu sarakstu, kā arī norādīt iemeslus, kuru dēļ šajā melnajā sarakstā iekļauta katra konkrētā persona, teikts paziņojumā.

Paziņojumā COSAC aicina Krievijas Federācijas varas iestādes nodrošināt procesa caurskatāmību atbilstoši starptautiskajām tiesībām un saistībām, tādējādi garantējot attiecīgo personu tiesības uz efektīvu tiesisko aizsardzību un savstarpējās savietojamības principa ievērošanu.

Tāpat paziņojumā COSAC apliecina solidaritāti ar sarakstā iekļautajām personām.

Jau vēstīts, ka 1.un 2.jūnijā Rīgā COSAC plenārsēdē pulcējas visu ES dalībvalstu parlamentu Eiropas lietu komisiju vadītāji, kā arī Eiropas Parlamenta deputāti, augsta līmeņa amatpersonas un Eiropas jautājumu eksperti. COSAC plenārsēde ir viens no Saeimas rīkotajiem pasākumiem Latvijas prezidentūras ES Padomē ietvaros.

Jau vēstīts, ka no Latvijas sarakstā iekļauta Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa ("Vienotība") un Latvijas deputāti Eiropas Parlamentā - Inese Vaidere ("Vienotība"), Artis Pabriks ("Vienotība"), Roberts Zīle (Nacionālā apvienība) un Sandra Kalniete ("Vienotība").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!