Foto: AP/Scanpix

Eiropas Savienība (ES), ņemot vērā Malaizijas lidmašīnas notriekšanu, pret Krieviju saistībā ar Ukrainas krīzi "pastiprinās spiedienu", pirmdien pavēstīja Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers.

"Vairāku simtu nevainīgu cilvēku briesmīgā nāve pirms dažām dienām aviokatastrofā, katastrofas vietas šaušalīgie skati un separātistu cietsirdīgā izturēšanās ir pamatoti izraisījusi sašutumu un šoku visā pasaulē," sacīja ministrs.

Situācijā, kad Maskava atsakās savaldīt Krievijas algotņu un Austrumukrainas vietējo separātistu bandas, apturēt kaujinieku un bruņojuma plūšanu pāri robežai, turklāt nav nekādas pazīmes par pamieru, Šteinmeiers brīdināja par tālākas "dramatiskas eskalācijas" risku.

"Par to visu mums būs jādebatē rīt Eiropas ārlietu ministru grupas sanāksmē," viņš sacīja, atzīstot, ka tā "nebūs viegla sesija".

"Mums būs jāpastiprina spiediens, lai panāktu rezultātus, par kuriem visiem Eiropas ārlietu ministriem būtu pārliecība, ka tie ir nepieciešami," pēc tikšanās ar Ungārijas kolēģi Tiboru Navračiču sacīja Šteinmeiers.

Līdzās debatēm par "spiediena kāpināšanu un sankciju pastiprināšanu" ministriem būs jārunā arī par to, "kā atgriezties pie dzīvotspējīga politiskā procesa, kas tiešām ļautu cerēt uz pamiera panākšanu", norādīja ministrs.

Ceturtdien Austrumukrainā virs promaskavisko kaujinieku kontrolētās teritorijas notriekta lidsabiedrības "Malaysia Airlines" pasažieru lidmašīna ar 298 cilvēkiem. Lidmašīna atradās ceļā no Amsterdamas uz Kualalumpuru.

Lidmašīnu notriekusi raķete, kuru no zenītraķešu iekārtas "Buk" izšāvušas Krievijas algotņu un vietējo separātistu bandas sadarbībā ar Krievijas armiju, uzskata Ukrainas varasiestādes.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs svētdien paziņoja, ka raķešu sistēmu, kas izmantota lidsabiedrības "Malaysia Airlines" pasažieru lidmašīnas notriekšanā, separātistiem nodevusi Krievija.

Lidmašīnas notriekšanā izmantota raķešu sistēma "SA-11", norādīja Kerijs, piebilstot, ka Savienotās Valstis ir pārliecinātas - avārijas brīdī Ukrainai nekur tuvumā nav bijušas šādas sistēmas.

"Tādēļ tas acīmredzot ļoti skaidri norāda uz separātistiem," sacīja Kerijs, uzsverot - ASV zina, precīzi kad, no kurienes un kādā trajektorijā raķete tika izšauta.

Ukrainas iekšlietu ministra padomnieks Antons Geraščenko, kurš ceturtdien viens no pirmajiem informēja sabiedrību par traģēdiju, apliecināja, ka lidmašīnu notriekuši "teroristi no [Krievijas prezidenta Vladimira] Putina vēlīgi piešķirtā zenītraķešu kompleksa "Buk"".

Kijeva un Rietumi Austrumukrainas destabilizācijā vaino Krieviju, kas robežu ļauj šķērsot krievu algotņiem un apgādā viņus ar ieročiem, arī ar smago bruņojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!