Foto: EPA/LETA

Eiropas Savienībai (ES) ir vajadzīga stratēģija pret Krieviju vairākiem gadiem,nevis tikai nedēļām vai mēnešiem, lai tiktu galā ar problēmām, kuras radījusi Krievijas intervence Ukrainā, ceturtdienas vakarā paziņoja jaunais ES prezidents Donalds Tusks.

"Mums ir vajadzīga ilgas perspektīvas stratēģija ... plāni [vairākiem] gadiem. Mums jābūt reālistiem, mums jāuztver to kā ilgtermiņa spēli," Tusks sacīja pēc tam, kad bija vadījis savu pirmo ES līderu samitu pēc stāšanās Eiropadomes prezidenta amatā un tajā tika pārskatītas attiecības ar Krieviju.

"Mums jāiziet ārpus reaģēšanas un aizstāvēšanās ietvariem," sacīja Tusks, aicinot ES "atgūt mūsu pašpaļāvību un izprast mūsu pašu spēku" attiecībās ar Krieviju.

Krievijas intervence Ukrainā, īpaši martā īstenotā Krimas aneksija un vēlāk sniegtais atbalsts prokrieviskajiem separātistiem Austrumukrainā, ir izraisījusi lielāko krīzi Eiropā kopš Otrā pasaules kara.

Tā arī atspoguļojusi domstarpības ES iekšienē par to, kā vislabāk vajadzētu atbildēt uz šo Krievijas rīcību.

Dažas ES dalībvalstis kā Vācija un Itālija, kurām ir nozīmīgas tirdzniecības un politiskās saites ar Krieviju, ir izrādījušas nevēlēšanos ieņemt pārāk stingru nostāju un lēni īstenojušas sankcijas pret Maskavu.

Tādas ES dalībvalstis kā Lielbritānija jau no paša sākuma pieprasīja stingras sankcijas, uzsverot nepieciešamību dot spēcīgu vēsti Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, ka Rietumvalstis nepieņems situāciju, kas izveidojusies Ukrainā un Krimā.

Tusks ir pirmais Austrumeiropas pārstāvis Eiropadomes prezidenta amatā un aizstāvēja šādu stingru atbildi, kamēr viņš vēl bija Polijas premjerministrs.

Tusks ceturtdien atzina, ka Krievija ir liels izaicinājums ES, bet samitā notikušās diskusijas bijušas pragmatiskas un praktiskas.

"ES ir vajadzīga kopīga, vienota pozīcija," sacīja Tusks. "Ir pilnīgi skaidrs, ka visas ES valstis grib būt kopā, [vēršoties pret] izaicinājumu uz mūsu austrumu robežām," viņš piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!