Kuram gan nepatīk burvīgie vasaras vakari, kad zem vasarīgi zilām debesīm var ieturēt maltīti draugu vai ģimenes lokā. Pikanta gaļa vai veģetārie ēdieni uz grila, dažādi dzērieni un līdzi paņemts neliels mūzikas centrs ir šī lieliskā laika pavadīšanas veida ierastas sastāvdaļas.
Tiek ņemti līdzi dažādi našķi, no kuriem rodas daudz atkritumu: turziņas, maisiņi, plastmasas trauciņi, vienreizējās lietošanas šķīvji, dakšiņas, nazīši, karotītes... Diemžēl bieži vien šīs piknika atliekas paliek mētājoties brīvā dabā, kur tām nevajadzētu atrasties, un sabojā piknika prieku un ēstgribu citiem grilēšanas cienītājiem, kas devušies atpūsties pie dabas.

Šie laiki varētu palikt pagātnē, ja cilvēki kļūtu apzinīgāki un vienmēr savāktu aiz sevis atkritumus. Taču dažreiz mēs varam izvēlēties doties piknikā, apzināti iztiekot bez vienreizējās lietošanas traukiem. Mūsdienās aizvien biežāk vērojama tendence, kad atpūtnieki piknikā dodas nevis vienkārši grilēt un uzkost, bet gan “kārtīgi paēst”. Pie tam tiek saudzēta apkārtējā vide, jo ir mazāk atkritumu (tos vienmēr jāsavāc un jāizmet atkritumu konteinerā!), bet pats ēšanas pasākums brīvā dabā kļūst par īstu piedzīvojumu.

Gadsimtu gaitā ir novērtēts, ka stikla glāzes un trauki no keramikas vai porcelāna ir daudz stabilāki nekā šķiet. Arī mājās ne jau katru dienu tiek kaut kas saplēsts. Traukus var droši transportēt, ja tos saliek praktiskā kastē vai groziņā (ir arī speciāli piknika grozi) un pēc tam saliek uz līdzi paņemta salokāma galdiņa ar glītu galdautu, tad vasarīgā izklaide kļūst par stilīgu maltīti svētku noskaņās. Dārzā, parkā, pie ūdens vai kempingā – ēšana un dzeršana brīvā dabā kļūst par īstu baudu.

Šī dabai draudzīgā tendence sniedz savu artavu ēšanas kultūras uzlabošanā, jo tādējādi rodas jauna izpratne par galda kultūru arī piknikā. Droši lietojot piknikā stikla glāzes un keramikas traukus, mūsdienās tiek aizvien vairāk ieturētas šādas stilīgas maltītes, kas sniedz daudzpusīgas izjūtas un rada svētku noskaņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!