Starp Valku un tās dvīņu pilsētu Valgu Igaunijā tiek plānots uzsākt regulārus satiksmes autobusa reisus. Šodien pasažieru pārvadāšanas jautājumus apsprieduši abu pašvaldību pārstāvji, pastāstīja Valkas pašvaldības preses sekretāre Inguna Medne.
Starp Valkas pilsētas domi un Valgas pilsētas valdi tiks slēgts sadarbības līgums par maršruta autobusa kustības nodrošināšanu Valkas-Valgas pilsētu maršrutā.

Jau pērnā gada 10.janvārī starp Satiksmes ministriju un Igaunijas Republikas Ekonomiskas attīstības un komunikāciju ministriju tika parakstīts vienošanās protokols par pasažieru satiksmes atjaunošanu starp Valku un Valgu. Saskaņā ar vienošanos maršruta izstrāde un ar procesa nodrošināšanu saistītie jautājumi tika nodoti abu pilsētu pašvaldību kompetencē. Taču īstenot dzīvē šo ideju visu laiku liedz dažādi birokrātiski šķēršļi - atšķirīgā likumdošana, robežas un citi, informēja Medne.

Saskaņā ar iespējamo Igaunijas un Latvijas pievienošanos Šengenas līgumam, kā rezultātā Valka un Valga šī gada nogalē būs visas Eiropas Savienības iekšējā teritorija un starp abām dvīņu pilsētām būs brīva personu kustība, ir cerība, ka šis jautājums beidzot atrisināsies un autobuss starp Valku un Valgu kursēs, viņa norādīja.

"Vēl ir daudz neskaidru jautājumu - cik reizes dienā būtu nepieciešami reisi uz otru pilsētu, kādos laikos un kāds maršruts būtu visoptimālākais, kādām jābūt biļešu cenām," sacīja Medne.

Apzināti tie objekti, kurus katras pilsētas iedzīvotāji pārsvarā apmeklē kaimiņpilsētā un kurus līdz ar to vajadzētu iekļaut autobusu kustības maršrutā. Valgā tas ir tirgus, baseins, dzelzceļa stacija un slimnīca, bet Valkā - tirdzniecības centrs "Elvi" un dzelzceļa stacija.

Transporta pakalpojumu Valkā nodrošinās SIA "Valkas tehnika". Paredzams, ka biļetes cena par vienu braucienu būs 30 santīmi vai septiņas Igaunijas kronas.

Iespējamais autobusa maršruts savulaik jau tika izstrādāts projekta "Pārrobežu infrastruktūras attīstība Valkā - Valgā" gaitā. Taču tas ir jāpārstrādā, jo maršrutā kā robežas šķērsošanas vieta bija paredzēts robežpārejas punkts Rūjienas ielā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!