Foto: stock.xchng
Apnicis gulašs ar kartupeļiem, štovēti kāposti, karbonāde un makaroni Flotes gaumē, ko mūsdienās dēvē par pastu ar Boloņas mērci!? Populārāko veikalu plauktos parādījies jauns ekskluzīvs piedāvājums! "Saimnieces salami desa"! Tās sastāvā mēs varam atrast: liellopu gaļu, cūkgaļu, zirga gaļu, speķi, soju un vēl kādu desmitu dažādu interesantu piedevu, kuru nosaukums sākas ar E.

Iedvesmojoši, ne? Man tā mazliet žoklis atkārās, kad to ieraudzīju. Un es pateicos savai mānijai veikalos izlasīt visu, kas rakstīts uz etiķetēm.

Var jau būt, ka desās samaltajai Arābijas rikšotāju brigādei nebija ne vainas, bet uzrakstu ZIRGA GAĻAS DESA vajadzētu rakstīt virsū uz etiķetes priekšpusē ar milzīgiem burtiem, nevis maziņiem, maziņiem burtiņiem aizmugurē. Un tā desiņa nebūt nebija starp tām lētākajām, bet normālu salami desu cenā.

Ir dzirdēts, ka zirgu turētājiem ir grūtības ar biznesu - zirdziņus sapirkuši, staļļus sabūvējuši, tomēr ļautiņi negāžas masveidā uz izjādēm, bet kredīts jāatdod un zirdziņš jābaro. Skumji, bet tomēr par zirgu nonākšanu desās man ir nopietnas bažas. Protams, mūsu senči to ir gadu simtiem darījuši, bet es šaubos, vai mūsdienās vispār pastāv kādi zirgu gaļas kvalitātes standarti. Visādu gaļas dzīvnieku tradicionālā izpratnē audzēšanas, barošanas un turēšanas apstākļi ir atrunāti likumdošanā, sākot no rotaļlietām cūkām līdz ērču encefalīta vakcīnām kazām. Bet, vai attiecībā uz zirgiem ir šāda likumdošana? Gaļas kvalitātes standarti? Stipri šaubos. Protams, jau, kas nav aizliegts, tas ir atļauts. Bet manī šis fakts mazliet iedveš šausmas. Tikpat labi varētu izmantot arī suņu vai žurku gaļu - jūs jau zināt, dažās kultūrās šos dzīvniekus ēd.

Šobrīd šim Latvijā populāra gaļas kombināta ražotāja izstrādājumam lielveikalu tīklā RIMI ir akcijas cena; Origo veikalā bija izpirktas visas....

Tā kā, manas dārgās dāmas (un iemaldījušies kungi), ja arī jums tie zirdziņi šādā formā neiet pie sirds, iesaku rūpīgi izlasīt visu to, kas ar mazajiem burtiņiem rakstīts desas etiķetes aizmugurē.

Redakcijas piezīme: Ja vēlies kļūt par pastāvīgo autori "Delfi Sievietēm" blogu sadaļā, piesakies pa e-pastu sieviete@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!