Foto: LETA

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti, tostarp Latvijas pārstāvji Iveta Grigule (ZZS) un Andrejs Mamikins (S), kuri vizītes laikā Kazahstānā novēroja vietējā parlamenta vēlēšanu norisi, nav runājuši EP vārdā, skaidroja EP preses dienestā.

Vēlēšanās Kazahstānā ar 97,7 procentu vēlētāju atbalstu uzvarējis līdzšinējais prezidents Nazarbajevs, kurš valdījis Kazahstānā jau 26 gadus. Pēc šīm vēlēšanām viņš stāsies amatā uz piekto termiņu. Kazahstānas vēlēšanās opozīcijas partijas savus kandidātus neizvirzīja.

Kā noskaidroja, savas vizītes laikā apsveicot ar vēlēšanu rezultātiem, Grigule norādījusi, ka "mums, EP deputātiem, tas ir liels gods būt par lieciniekiem šajā izšķirošajā brīdī, kad Kazahstānas tauta vēlē savu prezidentu". Grigule Nazarbajevam arī izteikusies, ka uzticības mandāts, kuru viņš vēlēšanās saņēma no Kazahstānas tautas, pilnvaro Nazarbajevu dzīvē realizēt visambiciozākās idejas, kuru augļus novērtēs ES un Kazahstānas iedzīvotāju bērni un bērnu bērni.

"Vēlēšanās Kazahstānas tauta balsoja ne tikai par prezidentu, bet arī par stabilitāti reģionā, par valsts ekonomisko uzplaukumu un labklājību. Un mums nevienam nav tiesību apšaubīt Kazahstānas tautas brīvi un pārliecinoši pausto gribu," pauda Grigule.

Tikmēr, kā vēsta Kazahstānas Centrālais komunikācijas dienests, EP deputāti, tostarp Grigule un Mamikins, ārvalstu novērotāju informācijas centra rīkotajā preses konferencē pieteikti kā Eiropas Savienības (ES) vēlēšanu novērotāji. Grigule interesentiem skaidrojusi, ka kazahu tauta ir tuvu atvērtībai, kā arī demokrātijai. Tāpat deputāte norādījusi, ka Kazahstānā tauta ir noraizējusies par savas valsts nākotni, tādēļ ir īpaši nozīmīgi, ka valstī valda miers un stabilitāte.

Tāpat Kazahstānas komunikācijas dienests atsaucies uz Mamikina sacīto, ka liels skaits Kazahstānas iedzīvotāju piedalījušies vēlēšanās. "Mēs jau bijām apmeklējuši trīs vēlēšanu apgabalus," sacījis Mamikins, neslēpjot pārsteigumu par vēlētāju toleranci, stāvot garajās rindās. Viņš preses konferencē norādījis, ka visi klusām stāvējuši rindā, neviens to nebija pametis, gaidot savu kārtu. Mamikina ieskatā, tas apliecinot iedzīvotāju patieso gribasspēku atdot savu balsi.

Savukārt, kā norādīja EP preses dienestā, EP priekšsēdētājs Martins Šulcs bija pieņēmis lēmumu vēlēšanu novērotājus uz Kazahstānu nesūtīt. EP preses dienests arī norādīja, ka deputāti izteikušies savā, nevis EP vārdā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!