Gulbenē otrdien avārijas dēļ apturēta SIA "Latelektro Gulbene" piederošās koģenerācijas stacijas darbība. No ierindas izgājuši abi apkures katli, un, ja neizdosies operatīvi novērst radušos bojājumus, pilsētā, iestājoties aukstākam laikam, varētu būt problemātiski nodrošināt siltumu iedzīvotājiem.
Kā pastāstīja AS "Baltijas holdings" pārstāvis Ģirts Stelbovičs, abiem Somijas kompānijas "Wartsila" katliem ir bojāti dzinēji. Stacijas darbība pilnībā apturēta pagājušajā nedēļā. Nākamnedēļ tiek gaidīts eksperta atzinums par bojājumu iemesliem. Kā norādīja Stelbovičs, ir pamatotas aizdomas, ka avārijas cēloņi varētu nebūt saistīti ar katlu ekspluatāciju. Pēc eksperta slēdziena saņemšanas nākamnedēļ uzņēmums lems arī par papildu laboratorisko ekspertīžu veikšanu.

Patlaban, kamēr diennakts vidējā temperatūra ir virs nulles, pilsētā siltumu pietiekamā apjomā no savas katlu mājas piegādā SIA "Gulbenes siltuma serviss", taču šīs katlu mājas jauda ziemas apstākļos nebūs pietiekama, norādīja Gulbenes domes izpilddirektors Gvido Stucka.

Uzņēmums nav lūdzis pašvaldību iesaistīties situācijas risināšanā, taču, kā norādīja "Baltijas holdinga" pārstāvis, domei vajadzētu izmantot savas iespējas un kanālus, lai problēmu pēc iespējas ātrāk novērstu.

Ar Gulbenes domes priekšsēdētāju Nikolaju Stepanovu aģentūrai LETA pagaidām sazināties neizdevās.

SIA "Gulbenes serviss" ir apdrošinājuma līgums ar AS "Baltijas apdrošināšanas nams", kas paredz atmaksāt tehnisko detaļu zaudējumus, taču apdrošināšana nesegs siltuma plūsmas pārregulēšanu, katlu atjaunošanu un citus izdevumus, kas radušies avārijas rezultātā. Šie zaudējumi būs "sarunu temats ar vainīgo pusi, ko noteiks ekspertīze", sacīja Stelbovičs.

SIA "Baltic Kontor" eksperts Aleksandrs Demikovs, kas veic katlu ekspertīzi, norādīja, ka pagaidām, pirms nav sagatavots pārbaudes slēdziens, par avārijas iemesliem viņš komentārus nevar sniegt. Demikovs apliecināja, ka ekspertīzes rezultāts kļūs zināms nākamajā nedēļā.

Pērn SIA "Latelektro Gulbene" un AS "Baltijas holdings" noslēdza izlīgumu ar koģenerācijas iekārtu piegādātāju "PJ-Automation OY", pret kuru iepriekš tiesā iesniedza sūdzību par it kā nekvalitatīvu iekārtu piegādi, kuras pēc nodošanas ekspluatācijā vajadzējis remontēt.

Iekārtu piegādātājs sūdzību neatzina, uzsverot, ka neatbild par bojājumiem, kas radušies iekārtu nepareizas ekspluatācijas dēļ.

Kā pastāstīja Gulbenes domes sabiedrisko attiecību speciāliste Santa Medne, SIA "Gulbenes siltuma serviss" šogad nodotas apsaimniekošanā pilsētas pašvaldībai piederošās siltuma apgādes sistēmas. Tādējādi SIA "Gulbenes nami" ar siltumapgādes nodrošināšanu pilsētā vairs nenodarbojas.

Uzņēmums apņēmies nodrošināt, ka šajā apkures sezonā netiks mainīts siltuma tarifs - tas paliks 18,48 lati par vienu siltuma megavatu.

Daļu siltuma SIA "Gulbenes siltuma serviss" iepērk no SIA "Latelektro Gulbene", bet daļu ražo paši, darbinot vairākas katlumājas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!