Gulbenes rajona Lauksaimnieku apvienība 15.augustā organizēja ārkārtas valdes sēdi, kurā, iepazīstoties ar katastrofālo situāciju, ko zemniekiem radījis pārliekais sausums, nolēma ierosināt rajonā izsludināt ārkārtas situāciju lauksaimniecībā.
Šobrīd zemnieki aizpilda un iesniedz rajona lauksaimniecības konsultāciju birojā anketas, kurās informē par zaudējumiem, ko radījis šīsvasaras sausums. Daudzās saimniecībās, piemēram, graudu audzētāji no sākotnēji plānotās ražas iegūs labākajā gadījumā pusi vai pat vēl mazāk. Kritiskā situācijā nonākuši arī ganāmpulku īpašnieki. Lauksaimnieki ir nobažījušies, kā nespēs samaksāt bankas kredītus, negūstot cerēto peļņu un tamlīdzīgi.

Anketas līdz 1.septembrim rajona lauksaimniecības konsultāciju biroja speciālisti elektroniski nosūtīs Zemkopības ministrijai, kas savukārt spriedīs, ir vai nav aktuāli kompensēt zaudējumus lauksaimniecībā.

"Situācija liecina, ka šoruden vislielākos zaudējumus cietīs tie zemnieki, kas lauksaimniecībā ieguldījuši visvairāk līdzekļu, tāpēc mums būs savi ieteikumi ministrijai, pēc kādiem kritērijiem vērtēt zaudējumus," saka rajona lauksaimniecības konsultāciju biroja vadītāja Vilhelmīne Gargurne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!