Lizuma mežniecības teritorijā Lejasciema pagastā pirms neilga laika konstatētas lāča atstātās pēdas un ekskrementi.
Lizuma mežniecības mežzinis Pēteris Drozdovs stāsta, ka pirmais lāča pēdas pamanījis mednieks, kas pēc tam ziņojis mežsargam.



"Pēdas bija gan pilnīgi svaigas, gan arī vecākas. Pēc atstāto pēdu lieluma var spriest, ka tas ir jauns dzīvnieks. Iespējams, lācis te jau dzīvo kādu laiku, bet šobrīd varbūt tas jau ir devies kaut kur tālāk. Lizuma mežniecības uzraugāmajā teritorijā lācis ir ļoti rets ciemiņš - pēdējo reizi tas te redzēts apmēram pirms desmit gadiem," stāsta P.Drozdovs.



Ziemeļaustrumu virsmežniecības medību un ugunsdzēsības daļas vadītājs Laimonis Kļaviņš saka, ka ir grūti spriest, vai lācis tajā pusē apmetīsies uz dzīvi.



"Ja viņam neviens netraucēs un neviens ar viņu nesaskriesies, viss ir iespējams, mūsu meži ir pietiekami labi, lai lāči te iedzīvotos, arī barības bāze ir pietiekama."



Pirms divām nedēļām lāča pēdas un nedarbi atklāti arī Jaungulbenes pagastā. Tiesa, kā apgalvo Valsts meža dienesta darbinieks Ģirts Vilks, tur lācis ir diezgan biežs ciemiņš.



"Mums jau bija informācija, ka tur ir redzētas pēdas, pēc tam arī paši uzgājām priedi, kurai lācis bija noplēsis mizu, kā arī pamanījām lāča pēdas. Jāsaka gan, ka tās šeit izdodas manīt gandrīz katru gadu. Pirms pāris gadiem medniekiem šeit bija arī izdevies redzēt pašu lāci," stāsta Ģ.Vilks.






Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!