Foto: DELFI

Nacionālo bruņoto spēku helikopteram veiksmīgi izdevies nogādāt pārvietojamos savvaļas dzīvnieku būrus Līgatnes lāču voljerā, informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāve Kristīne Barševska.

Būrus jau ar pirmo mēģinājumu izdevies novietot pareizajā vietā blakus lāču mājai - īpašam iežogojumam voljera iekšienē, kurā pašlaik atrodas abi lāči Mikus un Puika.

Konteineru piestiprināšana lāču mājai gan vēl prasīs dienas līdz divu dienu darbu, lai būtu pilnīgi droši, ka dzīvnieki no tiem nevar izkļūt.

Jautājums par lāču iespējamo pārvietošanu joprojām tiek risināts. Netiek izslēgta iespēja pārvietot dzīvniekus uz kādu citu valsti, iespējams, Baltkrieviju, bet lēmums, visticamāk, tiks pieņemts pirmdien vai otrdien, kad citur Eiropā sāksies jaunā darba nedēļa, norādīja Barševska.

Jau vēstīts, ka Līgatnes dabas takās svētdienas rītā ieradies Nacionālo bruņoto spēku helikopters, lai novietotu zvēru pārvietošanas konteinerus iežogojumā, kur dzīvo lāči Mikus un Puika, kuri naktī uz sestdienu mēģināja no voljera izlauzties.

Lai gan helikoptera lidojums ķepaiņus satraucis un viņi cēlušies pakaļkājās, nekādi ārkārtēji mēģinājumi izkļūt no teritorijas vai kaut ko lauzt nav sekojuši.

Nedienas ar Līgatnes dabas taku lāčiem sākās pagājušajā svētdienā, kad no savu laiku nokalpojušā iežogojuma izdevās izrakties lācenei Madei. Pēc ilgiem meklējumiem un pūliņiem pielabināt lāceni kļuva skaidrs, ka viņa tik viegli nedosies rokā. Tā kā zvērs bija kļuvis agresīvs un viņu nebija iespējams iemidzināt, Līgatnes novada iedzīvotāju drošības dēļ lācene otrdienas vakarā tika nošauta.

Savukārt naktī uz sestdienu no aploka mēģināja izrakties abi pārējie lāči - Mikus un Puika. Tas saistīts ar pārošanās laiku, un dzīvnieki acīmredzot domājuši, ka tuvumā vēl ir nedēļas sākumā nošautā lācene Made, kas ar viņiem līdz šim dzīvoja kopīgā aplokā.

Līgatnes dabas takās ir divi voljeri. Vienā no tiem iepriekš dzīvoja trīs lāči ‒ Mikus, Puika un Made -, bet atsevišķā voljerā mitinās Ilzīte. Dabas takās mitinās arī aļņi, stirnas, lapsas, lūši, vilki un citi dzīvnieki.

Šobrīd Līgatnes dabas takas apmeklētājiem ir slēgtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!