Foto: LETA
"Homburg" grupa vispirms pārliecināsies par to, ka Zolitūdē sagruvušajam lielveikalam blakus esošais daudzstāvu dzīvojamais nams ir drošs, bet attiecībā uz tālāku nama nākotni attīstītājs vēlas rast sabiedrības interesēm atbilstošāko risinājumu.

"Homburg" grupas pārstāvis Joss Frujters sarunā ar biznesa portālu "Nozare.lv" sacīja, ka pirmais uzdevums būs pārliecināties par šī nepabeigtā daudzstāvu nama drošību un par to, vai ēkai arī nav kādas ar būvniecību saistītas problēmas.

Uzreiz pēc lielveikala jumta iebrukšanas būvdarbi daudzstāvu ēkā tika apturēti. Patlaban attīstītājam nav piekļuves ēkai. Kad uzņēmuma pārstāvjiem atkal būs ļauts piekļūt namam, "Homburg" nosūtīs neatkarīgus ekspertus izpētīt, vai ēkai nav konstatējamas jebkādas problēmas. "Nekādā gadījumā nevaram pieļaut risku, ka varētu notikt kas līdzīgs," sacīja Frujters un uzsvēra, ka vispirms jāpārliecinās, ka daudzstāvu būve ir droša gan patlaban, gan ilgtermiņā.

Pārbaudes iecerēts sākt, tiklīdz to ļaus tiesībsargājošās iestādes.
Kad attīstītājam būs skaidrība par nama drošību, plānots runāt ar pašvaldību par ēkas nākotni. "Ir skaidrs, ka šī ir sarežģīta situācija. Kurš gan gribētu dzīvot ēkā pašreizējā situācijā," sacīja Frujters. Viņš atzina, ka attīstītājs izprot un respektē sabiedrības izjūtas pēc traģēdijas un vēlas atrast risinājumu, kas būtu sabiedrībai pieņemams. Attīstītājs cer, ka kopā ar pašvaldību un valdību varētu atrast piemērotu ilgtermiņa risinājumu.

Vaicāts, vai saskata iespēju ēku saglabāt, vai tā tomēr būtu jānojauc, Frujters uzsvēra: "Kad būsim pārliecinājušies, kā ēka nav bojāta un ir droša, tad mēģināsim atrast risinājumu, kas ir sabiedrībai pieņemams. Ja vispārējais noskaņojums būs tāds, ka ēku var saglabāt, tad varam strādāt pie risinājuma, kas dotu vislielāko ieguldījumu sabiedrībai. Ja izrādīsies, ka šī ēka ir bojāta, tad, protams, tā būs jānojauc."

"Jūtamies atbildīgi pret ģimenēm, kuru tuvinieki gājuši bojā vai cietuši šajā traģēdijā. Tā ir ļoti sāpīga drāma, nevaram vēl audzēt cilvēku sāpes," sacīja uzņēmuma pārstāvis, atzīstot, ka nepieciešams laiks, lai kopā ar iesaistītajām pusēm atrastu piemērotu risinājumu.

Frujters atzina, ka projektā ir ļoti daudz iesaistīto pušu un interešu, tai skaitā ir bankas, finansētāji, būvnieki. "Homburg" pārstāvis pauda pārliecību, ka iesaistītajām pusēm ir jāfokusējas uz iespējami labāko risinājumu, nevis savām interesēm. Vienlaikus attīstītāja pārstāvis atzina, ka patlaban vēl nevar atbildēt, kas būs labākais risinājums konkrētajos apstākļos.

"Homburg" grupas pārstāvis apliecināja, ka uzņēmums pilnībā sadarbosies ar varasiestādēm un iesniegs visus nepieciešamos dokumentus, tāpat attīstītājs runās ar pašvaldību un Labklājības ministriju. "Jūtamies atbildīgi sabiedrības priekšā darīt visu iespējamo un rīkosimies, lai atrastu labāko risinājumu," sacīja Frujters.

Vaicāts, kas notiks ar sagrauto lielveikala ēku, "Homburg" grupas pārstāvis paskaidroja, ka "Homburg" nav tās īpašnieks, jo ēka pirms vairāk nekā gada tika pārdota. Abiem uzņēmumiem - "Homburg" un lielveikala īpašniekiem - ir dalītas īpašumtiesības vien attiecībā uz sabrukušā veikala jumtu.

"Homburg Zolitude" ir attīstītājs daudzstāvu dzīvokļu ēkai Zolitūdē, kur sabruka pirmās būvniecības kārtas laikā blakus izbūvētais lielveikals un bojā gāja 54 cilvēki
Aģentūras LETA arhīva informācija liecina, ka Zolitūdes kompleksa otrās kārtas - 12 stāvu dzīvokļu kompleksa - celtniecība tika sākta 2013.gada maijā. Daudzstāvu dzīvokļa nama projektu Priedaines ielā finansē "Eesti Krediidipank" Latvijas filiāle, ar ko "Homburg Zolitude" noslēgusi līgumu par finansējuma saņemšanu 4,7 miljonu eiro (3,29 miljonu latu) apmērā.

Kompleksa pirmā kārta tika pabeigta 2011.gada nogalē, kad tika atklāts iepirkšanās centrs. Ēkas daļa, kurā atradās sagruvušais "Maxima" veikals, patlaban pieder ar "Maxima Latvija" saistītajam SIA "Tineo".

Bez Zolitūdē būvējamā daudzdzīvokļu nama "Homburg" grupa Latvijā attīsta vēl vairākus projektus, kuru īstenošanai dibināti atsevišķi uzņēmumi.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka Nīderlandē reģistrētais "Homburg Eastern Europe Fund" fonds Latvijā ir īpašnieks uzņēmumiem SIA "Homburg Zolitude", SIA "Homburg Baldone" un SIA "Homburg Vejavas", kas attīsta projektus Zolitūdē, Baldonē un Rīgā, Purvciemā. Netālu no Baldones tiek attīstīts objekts industriālām vajadzībām, šim projektam patlaban sagatavots tehniskais projekts. Savukārt Purvciemā tiek attīstīts dzīvokļu komplekss, un šis projekts ir saņēmis būvatļauju, liecina "Homburg" grupas Lietuvas uzņēmuma mājaslapā publicētā informācija.

Latvijā strādā arī uzņēmums SIA "Homburg Bikernieku Properties", kura īpašnieki ir Nīderlandē reģistrētais uzņēmums "Stollburgh Capital" un Kiprā reģistrētais uzņēmums "Venturecorp Property Holdings Limited". "Homburg Bikernieki Properties" septembrī informēja, ka šā gada nogalē Mežciemā, Biķernieku ielā, durvis vērs jauns "Maxima XX" lielveikals.

Topošā lielveikala būvniecība iepriekš izraisīja plašas diskusijas sabiedrībā, jo "Homburg Bikernieki Properties" izsniegtā būvatļauja tika apturēta pēc atsevišķu būvlaukumam kaimiņos dzīvojošu iedzīvotāju prasības. Šis bija viens no būvniecības apturēšanas gadījumiem, kas izraisīja diskusijas par Būvniecības likumu. Rezultātā tika pieņemti likuma grozījumi, kas paredz īsākus termiņus būvatļaujas apstrīdēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!