Foto: DELFI Aculiecinieks
Kuldīgā piektdien pašvaldības uzņēmuma "Kuldīgas siltumtīkli" teritorijā jaunbūvējamās biomasas koģenerācijas elektrostacijas pamatos paredzēts svinīgi iemūrēt kapsulu ar vēstījumu nākamajām paaudzēm, informē "Kuldīgas siltumtīklu" valdes priekšsēdētājs Artis Roberts.

Koģenerācijas staciju, kuras projektu līdzfinansē Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fonds, paredzēts uzbūvēt līdz gada nogalei.

Projekta kopējās izmaksas ir 3,6 miljoni latu, tostarp 1,2 miljonus latu finansē ES, 662,4 tūkstoši latu ir pievienotās vērtības nodokļa atmaksas no valsts, savukārt pārejā daļa tiek segta no "Kuldīgas siltumtīklu" līdzekļiem.

Paredzēts, ka pasākumā piedalīsies Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa, kā arī objekta būvnieka – uzņēmuma "Velve" – pārstāvji.

Jauno katlumāju paredzēts kurināt ar šķeldu, vienlaikus ražojot gan siltumenerģiju, gan elektroenerģiju. Jaunās biomasas koģenerācijas elektrostacijas jauda siltumenerģijai būs trīs megavati, bet elektroenerģijai – septiņi megavati.

Projekta īstenotāji ir pārliecināti, ka ar katlumājas uzbūvēšanu Kuldīgā tikšot nodrošināta trūkstošā siltumenerģijas ražošanas jauda aukstākajos ziemas periodos, kā arī būšot rezerves jaunu pieslēgumu apkalpošanai un nodrošināšanai ar siltumenerģiju. Galvenie ieguvumi būšot jaudas rezerves, un pēc katlumājas investīciju atmaksas patērētājiem varēšot samazināt siltumenerģijas tarifu, paskaidroja "Kuldīgas siltumtīkli".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!