Foto: Publicitātes foto
Sociālajā kampaņā cīņai pret kontrabandas cigaretēm iedzīvotāji aicināti ziņot gan Valsts policijai, gan Valsts ieņēmumu dienestam par kontrabandu, bet kur, kā, ko un kam ziņot un kā būt drošam, ka pēc tam pašam nebūs kādas nepatikšanas, par to stāsta Valsts policija un Valsts ieņēmumu dienests.

"Iespējas ziņot ir un pat vairākas. Iedzīvotāju sniegtā informācija palīdz mums cīnīties pret kontrabandu, bez šiem ziņojumiem tā līdzinās cīņai ar vējdzirnavām," skaidro Valsts Policijas sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Sigita Pildava. Pirmkārt, tā ir spe­ciāli izveidotā tā dēvētā "točku" karte un anonīmie tālruņi vai e-pasti policijas iecirkņos. Valsts policija garantē konfidencialitāti.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) bezmaksas uzticības tālrunis 8000 90 70 tika ieviests tālajā 2008.gada pavasarī, kam sekoja sociāli izglītojošā reklāmas kampaņa "STULBI! ALGA APLOKSNE." Zvanot uz VID bezmaksas uzticības tālruni, var izvēlēties sarunas tematu "Kontrabanda". VID, zvanot pa šo tālruni, aicina iedzīvotājus norādīt maksimāli detalizētu informāciju saistībā ar iespējamo pārkāpumu. Informāciju iespējams sniegt latviešu, krievu un angļu valodā.

Visbiežāk ziņotāji ir fiziskas personas un viens no pirmajiem jautājumiem ir: „Vai jūs mani nenodosiet?" Tomēr atsevišķos gadījumos zvanītāji nevēlas palikt anonīmi. Taču VID uzsver, ka zvanītājam ikvienā gadījumā ir tiesības palikt anonīmam un savu vārdu izpaust tikai pēc paša vēlēšanās - parasti tas notiek gadījumos, kad persona vēlas sniegt kādu papildinformāciju.

"Jebkurā gadījumā par anonimitāti cilvēks var būt pilnīgi drošs, jo VID neinteresē ziņotājs, bet viņa paustās informācijas saturs," skaidro VID Sabiedrisko attiecību daļas galvenā speciāliste Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa. Iedzīvotāji visbiežāk ziņo par nelegālu tabakas izstrādājumu un alkohola tirdzniecību legālās tirdzniecības vietās vai arī tā saucamajās "točkās", kā arī par negodprātīgiem pilsoņiem, kuri ieved cigaretes kontrabandas ceļā.

Valsts policija "točku" karti vērtē kā iedarbīgu līdzekli in­formācijas iegūšanai, kas no­der darbā. Tā ir izvietota īpašā Valsts policijas mājaslapas sadaļā (www.ic.iem.gov.lv/gis2/), tās augšējā daļā ar zilu krāsu izcelts aicinājums atzīmēt kartē nelegālā alkohola, cigarešu vai narkotiku tirdzniecības vietas. Atverot lapas skatījumu ar Latvijas karti, lapas augšējā labajā stūrī, aizpildot informācijas ailītes, iespējams pieteikt pārkāpumu.

Svarīgi ir pa­ziņot ne tikai "točkas" adresi, bet sniegt maksimāli detalizētu informāciju. Piemēram, ka konkrētajā adresē noteiktās dienās vienā laikā ierodas tādas markas automašīna ar tādu numurzīmi vai veikalā tiek tirgotas nelegālas cigaretes dienās, kad strādā viena pārdevēja, un cigaretes maisiņā tiek slēptas ledusskapī. "Ja saņemam tik detalizētu informāciju, tas, protams, ir ideālais variants, taču mūsu darbā palīdz arī tas, ja tiek norādīta tikai aizdomīgā adrese," norāda S. Pildava.

Valsts policijai ir sava iekšējā darbības shēma, kā norit turpmākais izmeklēšanas darbs ar iedzīvotāju sniegto informāciju - adreses tiek sadalītas pa konkrētajiem policijas iecirkņiem. Nereti iedzīvotāju norādītās adreses policistiem ir jau zināmas un par šīm "točkām" jau ir uzkrāta policijas veikto darbību hronoloģija, cik un kam protokoli sastādīti, cik kriminālprocesi uzsākti, cik alkohola un cigarešu atsavināts, bet tirdzniecība tur tomēr atsākusies ar jaunu sparu.

Tāpēc jāņem vērā, ka, paziņojot par "točkas" at­rašanās vietu, to ātri likvidēt ir grūti. Kontrabandas cigarešu vai alkohola tirgotāji, kā arī narkotiku tirgotāji labi zi­na, ka viņiem nepieciešams laiks, lai atbrīvotos no pierādījumiem. Tādēļ durvis ir aprīkotas ar restēm, kas kavē iekļūšanu telpās. Lai dzīvoklī varētu iekļūt ar spēku, nepieciešami pierādījumi, lai būtu pamatojums prasīt tiesai dot atļauju šādai darbībai. To iegūšana prasa laiku. Piedevām, apkarojot nelegā­lo preču apriti, ir svarīgi piekļūt ne tikai tirgotājiem, bet arī dīleriem, kas ieved un iz­plata preces. Lai atklātu šo saikni, nepieciešams vēl vairāk laika, uzsver S. Pil­da­va.

Viņa informē, ka jebkuram policijas iecirknim var adresēt arī anonīmas vēstules ar informāciju par "točkām", un katrā reģiona pārval­dē darbojas anonīmais tālrunis, kur arī var sniegt šā­du informāciju. Jārēķinās, ka telefoniski nebūs ie­spējas runāt ar policijas darbinieku, bet, vadoties pēc norādījumiem, būs jāierunā informācija. Jānorāda pilsēta, ciems vai pagasts, kur at­rodas "točka", pilna adrese vai mājas nosaukums. Tāpat var informēt par citām detaļām, kas var noderēt policijas dar­bā, lai savāktu pierādījumus un iegūtu sankciju ie­kļūšanai "točkā" vai atrastu pa­slēptu nelegālo preci. Vēlams ziņot arī par nelegālu preču tirdzniecību no automašīnas, norādot tās numurzīmi.

VID Muitas policijas pārvalde informē, ka jebkura informācija, kas saistīta ar iespējamu likumpārkāpumu muitas lietu jomā var būt saistīta ar noziedzīgu nodarījumu un/vai organizēto noziedzību šajā jomā, un var būt nozīmīga noziedzīgu nodarījumu atklāšanai un organizētās noziedzības apkarošanai muitas lietu jomā. Tie var būt neparasti/neloģiski komerciālo transporta līdzekļu (konteineru vedēji, kravas piekabes un puspiekabes (fūres), kravas mikroautobusi, autocisternas u.tml.) maršruti un atrašanās vietas. Piemēram, pārvietojas pa lauku ceļiem, tālu no apdzīvotām vietām vai atrodas pamestās/nomaļās teritorijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!