Pagājušajā gadā daudzviet Latvijas skolās un bērnudārzos lielu atsaucību guva "Skolas piena" programma. Izglītības iestāžu audzēkņi glāzi piena katru dienu varēja nobaudīt bez maksas. Bērni šo iespēju izmantoja labprāt, tomēr šoruden vairākas izglītības iestādes palikušas bez "skolas piena", jo piena piegādātājs – "Valmieras piens" brīdinājis par cenu pieaugumu un lauza līgumus par piena piegādi.
Pērn Jēkabpils rajonā "Skolas pienu" dzēra deviņās skolās un septiņos bērnudārzos. Programmā iekļāvās Aknīstes vidusskola, Biržu internātpamatskola, Biržu pamatskola, Salas viduskola, Viesītes vidusskola, Jēkabpils pamatskola, Jēkabpils Valsts ģimnāzija, Dignājas pamatskola un Krustpils pamatskola, kā arī bērnudārzi "Bitīte" (Aknīstē), "Zīlīte" (Viesītē), "Ābelīte" (Salā), "Auseklītis", "Zvaigznīte", "Zvaniņš" (Jēkabpilī) un "Zelta sietiņš" (Rubenē). Lielākā daļa no šīm iestādēm līgumus bija slēgušas ar "Valmieras pienu", bet šoruden tām bija jāsecina, ka sadarbību nevarēs turpināt piena piegādātāju augsto cenu dēļ.

"Gaidījām un cerējām, ka piens tomēr būs, jo bērniem ļoti garšoja tieši valmieriešu produkcija, bet saņēmām vēstuli, ka viņi ir spiesti pārtraukt sadarbību. Pagaidām neesam atraduši citu piegādātāju, bet mēģināsim, jo programma bija guvusi atsaucību, " tā BD informēja "Zelta sietiņā". Cita iespēja sarūpēt bērniem pienu nav rasta arī Biržu internātpamatskolā un Krustpils pamatskolā, kā arī Dignājas pamatskolā.

"Valmieras piens" atteicis, bet citas firmas nav nākušas klajā ar saviem piedāvājumiem. Savukārt skolām jārisina daudz citu problēmu, kas saistītas ar mācību procesu. Pārējās skolās un bērnudārzos, kur "Skolas piens" bija pagājušajā gadā, to dzer arī šogad. Līgumi noslēgti ar citām firmām. Iepriekš minētajos Jēkabpils bērnudārzos pienu piegādā "Preiļu siers". Savukārt Jēkabpils skolās, šogad arī poļu pamatskolā, varēs nobaudīt glāzi "Rīgas piena kombināta" produkcijas. Šomēnes šajās skolās būs ierīkoti piena automāti. Salas pagasta skolās un bērnudārzā "Ābelīte" lieto "Preiļu siera" pienu.

" Ja kaut ko var dabūt par baltu velti, ir grēks to nedarīt. Kad "Valmieras piens" mums atteica, meklējām citu partneri. Grūti gāja ar to meklēšanu, bet tagad mums ir līgums ar "Preiļu sieru", un esam ļoti apmierināti. Iepriekš bija daudz sarežģītāka atskaišu sistēma, bet tagad tikai uzrakstījām iesniegumu un informējam par patērēto pienu. Pašvaldībai šī programma neprasa nekādus papildu izdevumus. Ja nu vienīgi pavisam nelielus. Mēs iegādājamies jaunus ledusskapjus un algojam cilvēku, kurš dala pienu," stāsta Salas pagasta padomes priekšsēdētāja Irēna Sproģe. Bez piena nav palikuši arī Viesītē un Aknīstē. Viesītes vidusskolā un bērnudārzā "Zīlīte", kā arī Aknīstes vidusskolā un pirmsskolas izglītības iestādē "Bitīte" sekmīgi turpina jau pagājušajā gadā aizsākto sadarbību ar "Latgales pienu". Pašvaldību un iestāžu vadītāji BD uzsvēra, ka "Skolas piens" ir vajadzīgs, jo daudzās ģimenēs nevar atļauties iegādāties pilnvērtīgu pārtiku, un īpaši aktuāli tas ir tagad — inflācijas apstākļos.

Vēl nav īsti skaidrs, kāda būs "Skolas piena" nākotne, jo inflācijas kritumu nākamgad nesola, tātad arī pārējie uzņēmumi var secināt, ka sadarbība ar skolām ir neizdevīga, bet Latvijas Maiznieku biedrības valde jau izvērtē iespēju izveidot "Skolas maizes" programmu. Kā liecina plašsaziņas līdzekļos izskanējusī informācija, maiznieki secinājuši, ka līdztekus programmai būtu jāvelta uzmanība jauniešu informēšanai par to, cik svarīgi ir uzturā lietot kvalitatīvu, veselīgu maizi. Turklāt rika maizes, tāpat kā piena glāze, varētu kalpot arī kā sociāls atbalsts, jo maizes un citu produktu cenas kāpj. Maiznieku biedrība uzskata, ka par materiālo atbalstu "Skolas maizei", tāpat kā piena programmai, arī būtu jārūpējas Zemkopības ministrijai.

Piemēram, igauņi šai ziņā mums ir soli priekšā. Tur ir gan brīvpusdienas sākumskolēniem, gan "Skolas maize". Lauku atbalsta dienesta Intervences departamenta piena mārketinga daļas speciāliste Agnese Neimane BD sacīja, ka nekādi maiznieku priekšlikumi nav saņemti un apspriesti, tāpēc par maizes programmas ieviešanu ir pāragri diskutēt. Savukārt BD aptaujātie skolu pārstāvji uzskatīja, ka bezmaksas piens un maize ir gan veselīgs, gan pozitīvi vērtējams no sociālā atbalsta viedokļa, taču skolas darbu nevar pārblīvēt ar funkcijām, kuras nav saistītas ar mācību procesu. Lai arī piena sadale tam īpaši netraucē, tomēr skolas pamatuzdevums ir nodrošināt izglītības apguvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!