Ogrē darbību pārtraukusi Īslandes uznēmēju dibināta firma "Steel Plus", kas ne tikai nav izmaksājusi strādniekiem nesamaksātās algas, bet vispār "pazudusi", atstājot darbiniekus neziņā par to, vai nauda tiks izmaksāta.
Laikraksts "Oges vēstis" raksta, ka strādnieks Leonīds Ivanovs pirmais vērsies Ogres rajona tiesā, iesniedzot prasību par darba algas piedziņu.

Tiesas sēdē neviens firmas pārstāvis neieradās, kā arī nebija iesniegts rakstveida paskaidrojums. Tiesnese Mārīte Vesele atzina, ka viņas divdesmit gadu praksē tas ir pirmais gadījums, kad atbildētājs vispār neliekas ne zinis, ignorējot tiesu, tādēļ viņa piemēroja 50 latu lielu naudassodu par rakstveida paskaidrojuma nesniegšanu un 50 latu naudassodu par neierašanos tiesā bez attaisnojoša iemesla, bet lietas izskatīšanu atlika uz jūniju.

Firma “Steel Plus” reģistrēta Ogrē, Akmeņu ielā 45, tās ģenerāldirektors ir Sigurdurs Vilhjalmsons un valdes priekšsēdētājs – Thorsteissons Svavars. Tiesas pienākums ir pavēsti sūtīt uz firmas juridisko adresi, kas norādīta komercreģistrā, un tas arī tika izdarīts. Šoreiz pavēsti ir saņēmis un par to parakstījies apsargs, taču tās tālākais ceļš nav zināms.

“Ģenerāldirektoru nekad neesmu redzējis, bet valdes priekšsēdētājs Ogrē bija sastopams – viņš runāja angliski. Par attieksmi pret mums darba attiecību laikā neko sliktu nevaru teikt, pret mums izturējās labi, arī darba algu laikus samaksāja, tāpat norēķinājās par virsstundām, un svētkos visiem pat noorganizēja bezmaksas atpūtas vakaru kafejnīcā,” “Ogres Vēstīm” pastāstījis prasības pieteicējs Ivanovs.

Firma ražojusi pārtikas transportierus, un noiets bijis labs. Taču problēmas sākušās pagājušā gada rudenī, kad vispirms izmaksāta puse algas un pēc kāda laika vēl puse, bet pēc tam algas maksāšana vispār aizkavējusies, un nopelnītais nav saņemts.

“Mēs, seši darbinieki, parakstījām vienošanos par atlaišanu no darba, un mums ir dokuments par neizmaksātās algas lielumu. Man nav samaksāta alga par novembri un decembri. Iestājos bezdarbniekos un tagad saņemu pabalstu. Bet firma pazudusi – nezinām, kur meklēt. Šefs jau oktobrī nozuda. Pēc mūsu rīcībā esošās informācijas, vadība ir no Īslandes, bet vai šie cilvēki tur tagad atrodas, kas to lai zina,” paudis Ivanovs. “Firmas maksātnespēja arī nav pieteikta – nekas par to nav dzirdēts. Pēc manām domām, tādu ārvalstu firmu īpašniekiem, kas pazūd bez pēdām, neinformējot strādniekus un nesamaksājot nopelnīto, vajadzētu liegt iespēju Latvijā uz pieciem, desmit gadiem iebraukt un dibināt firmas,” uzskata Ivanovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!