Šovasar varētu tikt uzsākti izpētes darbi naftas ieguvei Kuldīgas rajona Gudenieku pagastā. Izpētes laikā tiks noteiktas iespējamo urbumu izmantošanas perspektīvas, informēja SIA "Alīna" sabiedrisko attiecību speciālists Lauris Kļaviņš.
Šobrīd SIA "Alīna" Gudeniekos plānotajiem ogļūdeņražu izpētes darbiem saņēmusi arhitektūras plānošanas uzdevumu, kā arī turpinās darbs pie tehniskā projekta izstrādes un saskaņošanas un tiek veikti citi nepieciešamie priekšdarbi, lai uzsāktu urbuma izpētes darbus, sacīja Kļaviņš.

"Ja būs veikti visi nepieciešamie saskaņojumi, paredzam, ka šovasar varētu tikt uzsākti reāli darbi šajā urbumā," sacīja Kļaviņš.

Tikai izpētes laikā būs iespējams precīzāk noteikt tālākās Kuldīgas naftas iegulas izmantošanas perspektīvas, sacīja Kļaviņš, norādot, ka Latvijā pieejamā ogļūdeņražu daudzuma apguvei vajadzētu pietikt ar SIA "Alīna" finanšu līdzekļiem.

Jau ziņots, ka šā gada sākumā Gudenieku pagasta padome apstiprināja pagasta teritorijas plānojuma grozījumu galīgo redakciju, kas ļauj sākt ogļūdeņražu ieguvi un izpēti.

Gudenieku pagasta teritorijas plānojuma grozījumu galīgā redakcija atļauj ogļūdeņražu izpēti un ieguvi veikt ne tikai Ekonomikas ministrijas noteiktajā ogļūdeņražu izpētes un ieguves licences laukumā, bet arī lauksaimniecībā un mežsaimniecībā izmantojamās teritorijās, ievērojot spēkā esošo likumdošanu.

Ekonomikas ministrija ir izdevusi licenci ogļūdeņražu izpētei un ieguvei teritorijā 116 hektāru platībā. Gudenieku pagasta teritorijā ir 13 naftas meklēšanas dziļurbumi, no kuriem lielākā daļa izurbti 20.gadsimta sešdesmitajos gados, bet divi - laikā no 1989. līdz 1992.gadam.

1996.gadā seismiskie un urbumu dati vēlreiz apstrādāti un interpretēti, izmantojot mūsdienu programmu nodrošinājumu, tā ievērojami precizējot atradnes ģeoloģisko uzbūvi.

Ekonomikas ministrijas izsniegtajā licencē ogļūdeņražu izpētes un ieguves darbiem noteikts, ka izpēte jāveic trīs gadu laikā no darbu uzsākšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!