Ābeļu pašvaldības 28. aprīļa sēdē tika izskatīts 22. aprīlī iesniegtais trīs padomes deputātu — Anitas Lemakas, Māra Beķera un Antoņinas Čunčules — iesniegums, kurā iekļauts priekšlikums izteikt politisku neuzticību padomes priekšsēdētājai Inārai Blumbergai un atstādināt viņu no amata.
Iesniegumā deputāti raksta, ka Blumberga esot pieļāvusi padomes lēmumu nepildīšanu, likuma pārkāpumus, nav nodrošinājusi pašvaldības mantas pienācīgu apsaimniekošanu un glabāšanu, tā radot zaudējumus. Tāpat minēts, ka tiek mainīts padomes sēžu protokolu saturs un esot atklāti viltošanas gadījumi lēmumu izrakstos. Deputāti raksta, ka priekšsēdētāja paudusi necieņu pret padomes locekļiem, īpaši, opozīcijas pārstāvjiem. Par cieņu aizskarošiem izteikumiem pret Blumbergu pat esot uzsākts kriminālprocess. Nepieņemams esot viņas vadības stils un citu viedokļu neuzklausīšana, kas traucējot veidot normālas attiecības ar deputātiem un darbiniekiem. Priekšsēdētāja līdz šim esot rīkojusies no varas un spēka pozīcijām, atriebjoties citādi domājošajiem. Tāpat tiekot ignorēta deputātu prasība sasaukt iedzīvotāju sapulci.

Lēmuma projektā par Blumbergas atbrīvošanu no amata norādīts, ka tas atbilst likuma «Par pašvaldībām» 21. panta pirmās daļas 10. punktam. Savukārt no administratīvā procesa likuma 1. panta trešās daļas varot secināt, ka pašvaldības priekšsēdētāja atrašanās amatā nav uzskatāma par garantētu tiesību, un lēmums par priekšsēdētāja atlaišanu nav atzīstams par administratīvu aktu, bet politisku lēmumu. Tāds tiek pieņemts, balstoties uz deputātu vairākuma iekšējo pārliecību un politiskās uzticības kritērijiem. Arī Ābeļu pagasta padomes nolikums pieļaujot iespēju pieņemt politiskus lēmumus. Savukārt likuma «Par pašvaldībām» 65. panta pirmā daļa paredz iespēju priekšsēdētāju atbrīvot, aizklāti balsojot, ja to pieprasa vismaz viena trešdaļa deputātu. Ņemot vērā visu iepriekš minēto, sēdē tika balsots par neuzticības izteikšanu Blumbergai un viņas atlaišanu no amata, un četri no septiņiem deputātiem bija par šo lēmumu. Līdz novadu domju vēlēšanām Ābeļu pagasta priekšsēdētāja pienākumus pildīs priekšsēdētājas vietnieks Aldis Jasis.

Materiāla tapšanas laikā BD neizdevās sazināties ar Blumbergu, jo viņa neatbildēja uz tālruņa zvaniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!