Pēc jaunā Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma spēkā stāšanās izveidots pirmais novads - Jaunpiebalgas novads, informēja reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra preses sekretāre Dace Kārkliņa.
12.janvārī Cēsu rajona Jaunpiebalgas un Zosēnu pagastu padomes vienojušās par apvienošanos un Jaunpiebalgas novada izveidi.

Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums paredz, ka vietējā pašvaldība var pieņemt lēmumu par novada izveidošanu līdz 2009.gada 31.janvārim saskaņā ar likumā noteikto administratīvi teritoriālo iedalījumu.

Novada domes pirmo sēdi saskaņā ar likumu "Par pašvaldībām" sasauc reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs desmit dienu laikā pēc tam, kad Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija ir saņēmusi jaunveidojamā novada pašvaldību lēmumus.

Jaunpiebalgas novada pirmo sēdi ministrs Edgars Zalāns (TP) sasaucis nākamnedēļ, 21.janvārī, plkst.10. Likums paredz, ka līdz novada domes priekšsēdētāja ievēlēšanai pirmo domes sēdi vada un lēmumu par domes priekšsēdētāja ievēlēšanu paraksta reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs vai viņa pilnvarota amatpersona.

Vietējo pašvaldību administratīvi teritoriālā reforma norisinās līdz šogad paredzētajām vietējo pašvaldību vēlēšanām. Pagājušā gada laikā ir pilnveidots pašvaldību darbību tiesiskais regulējums, tostarp Saeimā pieņemti divi reformai nozīmīgi likumi - Rajona pašvaldību reorganizācijas likums un Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums. Vienlaikus norisinās darbs pie jauna pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēmas modeļa izstrādes.

Kopumā šobrīd ir izveidoti 39 novadi. Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums nosaka, ka pēc reformas Latvijā būs 109 novadi un deviņas republikas pilsētas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!