Mākslinieki joprojām turpina apsvērt un izvērtēt iespējas atjaunot vai veidot no jauna vandaļu 2006. gada augustā nogāzto Cēsu skolnieku rotas pieminekli.
Kā pastāstīja tēlnieks Matiass Jansons, līdz šim pieminekli apskatījuši vairāki speciālisti, arī viņš to apsekojis vairākkārt, bet tiek gaidīts arī metālmākslinieka Induļa Folkmaņa viedoklis, jo viņš piedalījās iepriekšējā pieminekļa atjaunošanā 90.gadu beigās.

Jansons skaidroja, - pastāv bažas, ka, cenšoties atjaunot kādu no sabojātajām pieminekļa daļām, tiks skartas arī citas daļas, un līdz ar to atjaunošanas izmaksas pieaugs. Ja pieminekli nolems veidot pilnībā no jauna, tad jārēķinās ar daudz lielākām izmaksām. Jansons nevarēja pateikt, cik ilgā laikā mākslinieki varētu vienoties par labāko risinājumu.

Cēsu rajona Policijas pārvaldes priekšnieks Jānis Kalniņš sacīja, ka saistībā ar pieminekļa nogāšanu sāktā kriminālprocesa gaitā izmeklēšanas darbības lielā mērā ir pabeigtas un tiek gaidīts atzinums par vandaļu nodarīto zaudējumu apjomu naudas izteiksmē, kā arī turpinās pieminekļa statusa un kultūrvēsturiskās vērtības precizēšana.

Kā jau ziņots iepriekš, vēsturiski šis piemineklis jau vairākkārt ļaunprātīgi gāzts, laupīts un pārvietots.

Saistībā ar pieminekļa nogāšanu sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 229. panta par kultūras pieminekļu iznīcināšanu un bojāšanu. Aizturētie 1977., 1979. un 1982. gadā dzimušie vīrieši ir atbrīvoti, piemērojot drošības līdzekli – parakstu par dzīves vietas nemainīšanu.

Cēsu pulka Skolnieku rotas piemineklis Cēsīs pēc atjaunošanas uzstādīts 1999. gada 23. jūnijā.

Piemineklis pirmo reizi tika uzstādīts 1938.gada 26. maijā Cēsīs, Palasta un Dārzu ielas krustojumā pie toreizējā Cēsu valdes nama. Uz plāksnes bija uzraksts: "Pa šo ceļu 1919. gada 6. jūnijā Cēsu pulka brīvprātīgo Skolnieku rota aizgāja cīņās par Latviju."

Piemineklis veidots kā bronzā lieta skolnieka figūra, kas paceļas virs granīta pakājes. Pie kājām tai novietotas grāmatas un zinību simbols - pūce.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!