Foto: Vida Press

Risks saslimt ar krūts vēzi ir katrai desmitajai sievietei. Bez šaubām, šī statistika vienlīdz skar visas sievietes – iespējamība saslimt ar krūts vēzi ir arī tavam ārstam, frizierei un arīdzan slavenajai aktrisei iecienītākajā filmā. Nekāda slava vai nauda nevar pasargāt no krūts vēža attīstības. Lūk, dažas Holivudas slavenības, kuras atklāti runājušas par savu krūts vēža "ceļojumu", cerot izglītot, iedvesmot un palīdzēt citām sievietēm.

Protams, kad zvaigznēm diagnosticē krūts vēzi, šiem gadījumiem pasaule pievērš lielāku uzmanību. Un tieši šāda publicitāte atgādina, ka mēs patiešām ne ar ko neatšķiramies. Uzzinot krūts vēža diagnozi, ikviena paciente saskaras ar vienādām grūtībām, vienādām emocijām un vienādu vajadzību pēc atbalsta. Šo sāpīgo ceļu zina daudzas sabiedrībā zināmas sievietes, tāpēc viņas izmanto popularitāti, lai aicinātu citas dāmas regulāri veikt krūšu pārbaudi.

Šerila Krova

Vecums diagnozes noteikšanas brīdī: 44

Rokzvaigznei un deviņkārtējai "Grammy" balvas ieguvējai Šerilai Krovai 44 gadu vecumā tika diagnosticēta karcinoma (Ducal Carcinoma in Situ (DCIS)) – biežāk sastopamais neinvazīvā krūts vēža veids. Tas tika atklāts agrīnā stadijā, veicot ikgadēju mammogrammu. Pēc krūts lumpektomijas (vispārējā ķirurģija) un septiņu nedēļu staru terapijas viņa tika pasludināta par brīvu no vēža.

Šerilas ģimenes anamnēzē nebija krūts vēža un nebija arī nekādu citu nozīmīgu riska faktoru. Tas vien nozīmē, ka svarīgi, lai ikvienam, neatkarīgi no ģimenes anamnēzes, būtu savlaicīgas atklāšanas plāns.

Kristīna Eplgeita

Vecums diagnozes noteikšanas brīdī: 36

Holivudas aktrise Kristīna Eplgeita slavu iemantoja jau agrā bērnībā, kad kā pusaudze filmējās seriālā "Precējies. Ir bērni". Viņa tolaik atveidoja Kelliju Bandiju. Komēdiju aktrisei 2008. gadā 36 gadu vecumā noteica diagnozi – krūts vēzis.

Kristīna vienmēr zinājusi, ka viņai ir risks saslimt ar krūts vēzi. Aktrises mātei Nensijai Pridijai krūts vēzi atrada, kad viņai bija trīsdesmit. Vēzis atgriezās, kad apritēja piecdesmit gadi. Ņemot vērā ģimenes slimības vēsturi, Kristīna pieņēma gudru lēmumu ievērot agrīnas atklāšanas plānu, kas ietvēra biežākus skrīningus, sākot no 30 gadu vecuma. Tādējādi vēzis tika atklāts stadijā, kad to bija vieglāk ārstēt.

Lai gan vēzis bija tikai vienā krūtī, Kristīna izvēlējās veikt dubulto mastektomiju (visradikālāko ārstēšanas metodi, kuras dēļ viņai bija jānoņem abas krūtis). Viņas zināšanas par BRCA gēna jeb krūts vēža gēna mutāciju un ar to saistītajiem riskiem ļāva aktrisei pieņemt izglītotu lēmumu, izvēloties ārstēšanu, kas ievērojami samazina krūts vēža izplatīšanās vai atkārtošanās iespēju.

Eplgeita uzskata, ka svarīga ārstēšanas un atveseļošanās daļa bija iespēja saņemt atbalstu un padomus no citiem krūts vēža slimniekiem – cilvēkiem, kurus viņa pirms skaudrās diagnozes pat nepazina.

Jau ziņojām, ka "Seriāla 'Precējies. Ir bērni' aktrisei atklāta multiplā skleroze".

Šenona Dohertija

Foto: Vida Press

Vecums diagnozes noteikšanas brīdī: 44 un 48 gadi

2015. gada augustā aktrise Šenona Dohertija, kuru vislabāk pazīstam no seriāla "Beverlihilsa 90210", žurnālam "People" apstiprināja, ka ārstējas no krūts vēža.

Šī vēsts izskanēja pēc tam, kad tika ziņots, ka Dohertija iesūdz tiesā savu bijušo uzņēmuma vadītāju par veselības apdrošināšanas prēmiju nemaksāšanu, kā rezultātā viņas veselības apdrošināšana tika pārtraukta un tāpēc vēzi atklāja vēlīnā stadijā. Saskaņā ar tiesas dokumentiem, vēzis tā atklāšanas brīdī bija "metastātisks vismaz vienā limfmezglā".

Lai gan Dohertija 2017. gada aprīlī paziņoja, ka pēc operācijas, staru terapijas un ķīmijterapijas viņa nonākusi remisijas fāzē, 2020. gada februārī krūts vēzis atgriezās. Nu jau kā 4. stadijas metastātisks vēzis, izplatījies jau mugurkaulā. Runājot par savu diagnozi raidījumā "Good Morning America", viņa paskaidroja, ka ziņas par vēža atgriešanos ilgi slēpusi tālab, ka baidījusies no cilvēku attieksmes. Baidījusies arī no tā, kā šī vēsts varētu ietekmēt viņas darba gaitas un karjeru. Tieši darbu aktrise dēvē par "vēl vienu iemeslu, lai turpinātu cīnīties par dzīvi".

Kailija Minoga

Vecums diagnozes noteikšanas brīdī: 36

Pēc sākotnēji nepareizas diagnozes noteikšanas austrāliešu popzvaigzne 2005. gadā pārcēla savu "Showgirl" turneju, lai ārstētos no krūts vēža.

"Kad no tevis atņem pilnīgi visu un tev ir jāataudzē skropstas, jāataudzē mati, tas ir vienkārši šoks," Minoga atklāja britu žurnāla "Glamour" 2007. gada novembra numurā.

Džūlija Luisa-Dreifusa

Vecums diagnozes noteikšanas brīdī: 56

Vienu dienu pēc 2017. gada "Emmy" balvu pasniegšanas aktrisei, komiķei un producentei Džūlijai Luisai-Dreifusai tika diagnosticēts krūts vēzis. "Katrai astotajai sievietei ir krūts vēzis. Šodien es esmu viena no viņām," tvītoja 56 gadus vecā aktrise apmēram 10 dienas vēlāk.

Ārstēšanu viņa noslēdza 2018. gada sākumā un atgriezās darbā, filmējoties seriālā "Veep". Sarunā ar "People" 2018. gada septembrī aktrise sacīja: "Es jūtos labi un jūtos diezgan gatava un priecīga koncentrēties uz smieklīgām lietām, nevis uz lietām, kas nav gluži smieklīgas."

Tolaik viņa norādīja, ka turpmāk plāno būt sieviešu veselības aizstāve.

Sintija Niksone

Vecums diagnozes noteikšanas brīdī: 40

"Veiciet mammogrāfijas izmeklējumus un tos neatlieciet," atgādina seriāla "Sekss un lielpilsēta" zvaigzne Sintija Niksone.

Tāpat kā daudzas citas slavenības, arī Sintija Niksone sākotnēji izvēlējās neatklāt krūts vēža diagnozi. Diagnoze tika uzstādīta 2006. gadā, viņai nācās pārciest krūts vēža operāciju un pēc tam sešarpus nedēļas ilgu staru terapiju. Niksone, kuras māte arīdzan pārdzīvojusi krūts vēzi, apgalvoja, ka, zinot savu personīgo risku, "es kļuvu apzinīgāka un spēcīgāka, kad pati saskāros ar savu diagnozi". Viņa arī pievienojās organizācijai, lai palīdzētu izglītot sievietes visā pasaulē par krūts vēzi.

Andželīna Džolija

Augsta riska diagnozes vecums: 37 gadi

Piezīme: Andželīnai Džolijai nebija krūts vēža, bet viņai tika veikta profilaktiska dubultā mastektomija.

Tāpat kā Kristīna Eplgeita, Andželīna Džolija zināja, ka viņai bijusi būtiska krūts vēža ģimenes anamnēze, tāpēc viņa posās veikt ģenētisko testēšanu. Tāpat kā Kristīnai, arī viņai bija pozitīvs BRCA1 mutācijas tests. Lai samazinātu krūts vēža risku, Džolija trīsdesmit gadu vecumā veica dubulto mastektomiju. Operācija profilakses nolūkos samazināja viņas risku saslimt ar krūts vēzi no aptuveni 87% līdz nieka 5%.

2015. gadā viņai kā papildu profilakses pasākums tika izņemtas olnīcas un olvadi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!