Piektdien Latvijas Kara muzejā (Rīgā, Smilšu ielā 20) noritēja biedrības "Creativus" organizētā erudīcijas konkursa "Ko Tu zini par Latviju?" noslēguma pasākums, un konkursā finālā uzvarēja komanda no Jaunpiebalgas vidusskolas, informē konkursa rīkotāji.

Par labākās un zinošākās titulu sacentās desmit komandas, kuras sevi jau pirms tam paguva pierādīt, izcīnot vietu konkursa trešajā kārtā. Konkursa pirmajā kārtā, kura sastāvēja no testa jautājumiem par dažādām sfērām Latvijā, piemēram, dabu, sportu, politiku, vēsturi, ekonomiku, mākslu, dalību pieteica 186 komandas. No tām otrajā kārtā iekļuva 26 komandas.

Jautājumus sagatavoja Ekonomikas ministrija, Latvijas Nacionālais Mākslas muzejs par mākslu, Latvijas Dabas fonds, kā arī paši biedrības "Creativus" jaunieši. Konkursa žūrijā bija Ivo Krumholcs, tādu erudīcijas konkursu kā "Lieliskais piecinieks" un "Prāta banka" jautājumu sastādītājs, Laimdota Jonkuse, Ogres Valts ģimnāzijas pasniedzēja, Jēkabs Eglītis, projektu "Vēli laimi Latvijai!" un www.dzivolabi.lv pamatlicējs un pludmales volejbolists Aleksandrs Samoilovs.

Otrā kārta bija radošs pārbaudījums, kurā katrai komandai bija jāizveido aptuveni 2 minūšu garš video materiāls par savu skolu un to, kāpēc tā ir īpaša un atšķirīga no citām.

Erudīcijas konkursa trešā, noslēdzošā kārta notika Latvijas Kara muzejā, to vadīja plašākai sabiedrībai pazīstamais dabas žurnālists un vienkārši kaislīgs Dabas cilvēks Māris Olte. Komandu dalībnieku pirmais uzdevums bija iepazīšanās, kuras laikā jāuzzina iespējami daudz par pārējām komandām. Tam sekoja uzdevums, kurā bija jāliek lietā tikko kā iegūtās zināšanas – jāatbild uz dažādiem jautājumiem par komandām. Pasākums bija sadalīts pusfināla un fināla kārtās.

Pusfinālā izšķirošais izdevums bija etīdes par katras komandas izlozēto tēmu – sports, daba, vēsture, politika un ekonomika vai kultūra tagadnē vai pagātnē. Vēlāk, aptaujājot komandas, dažas, kuras neiekļuva fināla kārtā, izteica nožēlu, ka izšķirošs bijis tieši radošo spēju un nevis erudīcijas pārbaudījums. Tomēr erudīcijas konkursa "Ko Tu zini par Latviju?" mērķis bija atrast ne tikai erudītus, bet arī radošus jauniešus. Sausas zināšanas vien ir ne vairāk svarīgas kā atraktivitāte un radošums, norāda konkursa rīkotāji.

Fināla kārtā iekļuva komandas no Jaunpiebalgas, Talsiem, Liepājas, Jelgavas un Limbažiem. Šajā kārtā jauniešiem bija jāatbild uz jautājumiem par mākslu, sportu, vēsturi, folkloru, politiku, ekonomiku, dabu.
Konkursa pirmo godalgoto vietu izcīnīja komanda no Jaunpiebalgas vidusskolas. Šīs komandas dalībnieki atzina, ka vairāk cerējuši iegūt otro un nevis pirmo vietu, izcīnot galveno balva – četru dienu aktīvās atpūtas braucienu pa Latviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!